Marie Svensson, S. Foto: Reino Helin/Sveriges Radio.
Marie Svensson, S. Foto: Reino Helin/Sveriges Radio.

Besvikelse i Eskilstuna efter avslag på yrkesutbildningar

1:24 min

Myndigheten för Yrkeshögskolan har sagt sitt för den här gången och beslutet därifrån innebar avslag för alla de sex ansökningar om yrkeshögskoleutbildningar Eskilstuna kommun ville starta.

Nyköping fick klartecken för fyra nya utbildningar till sitt campus, men inget alltså till Eskilstuna.

–Jag är självklart mycket besviken över beskedet, säger Marie Svensson, socialdemokrat och ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden i Eskilstuna.

Analysarbetet kring hur det kunde bli avslag rakt av den här gången också har precis börjat, för det blev ju nobben för Eskilstunas ansökningar förra gången också.

Marie Svensson spekulerar lite kring att andra kommuner har byggt upp campusområden, där man förlägger utbildningarna och att de nog därför har ett litet försprång. Nyköping, som fick fyra nya yrkeshögskoleutbildningar godkända den här gången, har ett campus till exempel.

Ett yrkeshögskolecenter är ju på väg i Eskilstuna, men inte helt klar ännu. Där ska man också skapa en fysisk plats för utbildningarna när allt är klart.

För det viktigaste kriteriet finns ju där, nämligen behovet av utbildning. Det finns företag som behöver utbildad arbetskraft och det finns lågutbildade arbetslösa människor. Ändå blir det nej till Eskilstunas ansökningar, kan Marie Svensson och alla andra besviket konstatera.

–Vi ska nu titta på hur våra ansökningar ser ut och också kolla med Myndigheten för yrkeshögskolan vad det är som är fel, säger Marie Svensson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista