Västerås stadshustorn skymtar bakom Vasaparken. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
Västmanland och här Västerås kan komma att ingå med Sörmland i en storregion. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

I regiondebatten: "Dela Sörmland"

2:15 min

Regionfrågan har fått nytt liv men förslaget med Västmanland, Sörmland och Uppsala län möter på motstånd i Nyköping. 

– Nu har vi chansen att rita om Sverigekartan och då borde vi tänka på ett logistiskt sätt, säger Conny Karlsson från Vård För Pengarna.

Han är läkare vid Nyköpings lasarett och ser flera fördelar med att södra delen av länet närmade sig Östergötland, både vad gäller infrastruktur och samarbetsmöjligheter med Linköpings Universitetssjukhus.

– Då tycker inte jag man ska vara rädd för att dela upp Sörmland.

Inom ett par månader väntas regeringens utredare ge ett första besked kring hur de tänker kring hur Sveriges Karta kan se ut framöver.

De har bland annat träffat de politiker här i länet som fått i uppdrag att samordna regiondiskussionen för Sörmlands räkning och Sörmlandspolitikerna har själva föreslagit Uppsala och Västmanland som lämpliga partners.

Det är ett förslag som också Västmanland driver och där Moderaterna vill att man går före resten av Sverige och ska kunna rösta till en ny region redan nästa val.

På P4 Sörmlands Facebooksida har idag förts en livlig diskussion kring förslaget, där åtskilliga hellre ser att man vänder blickarna söderut.

Ingvar: Nyköping borde tillhöra Östergötland

Även om den officiella linjen är att partierna i Sörmland enats om att föra fram Västmanland-Uppsala-Sörmland som alternativ nu när Stockholm inte är aktuellt, så finns partier som inte känner sig helt bekväma med lösningen.

Centerpartiet beslöt på distriktsstyrelsen nyligen att verka för att få med även Östergötland och Folkpartiet har valt att avvakta med besked tills de ser förslaget från regeringens utredare.

Klart är i alla fall att diskussionen har fått fart bland P4 Sörmlands lyssnare idag.

– Det är ju en spännande tanke, men man undrar om det försvinner det här Sörmländska, säger Malin i Katrineholm som egentligen ser Östergötland som mer naturligt att vända sig mot och tycker Uppsala som regionhuvudstad känns långt borta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista