Industribyggnad bakom taggtråd. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.

Konkurrensverket vill stoppa Kronfågel-affär

3:23 min

Konkurrensverket meddelade idag att de går till domstol för att få ett förbud mot Kronfågels köp av företaget Lagerberg i Norjeby AB.

Kronfågel skulle bli allt för dominerande på marknaden om affären går igenom och det skulle ytterst drabba konsumenterna, enligt Konkurrensverket.

– Det är dåligt för konsumenten eftersom konkurrensen kommer att minska. Det finns tre större aktörer idag och då köper den största aktören en av de två andra större aktörerna och då blir det sämre konkurrenstryck och det kommer med stor sannolikhet leda till högre priser för konsumenterna, säger Per Karlsson, chefsjurist på Konkurrensverket.

Detta gäller särskilt för paketerad färsk kyckling i kyldiskarna och för färdiggrillad kyckling i butik.

– Det är de områden vi ser problem på.

En stämningsansökan har lämnats till Stockholms tingsrätt med kravet att affären förbjuds och att Kronfågel får betala ett vite på 100 miljoner kronor om affären trots allt genomförs.

– Men det kan de inte göra.

Finns det företag som går emot domstolsbeslut och genomför en affär?

– Det har inte hänt hittills. Swedbank köpte ju Svensk fastighetsförmedling, men där hade de genomfört affären först, men förbudet där gjorde att de var tvungna att bryta upp den affären. Den affären kunde inte genomföras eftersom vi fick bifall vid Stockholms tingsrätt.

Scandi Standardägda Kronfågel delar inte Konkurrensverkets bedömning och kommer nu att gå igenom stämningsansökan och överväga olika handlingsalternativ. Det framgår av ett pressmeddelande. 

P4 Sörmland sökte koncernchefen för Scandi Standard för en kommentar. 

– Vi tror väl att deras strategi är att avvakta tills man har fått utslag i en eller två domstolar. Det är korta tidsfrister. Stockholms tingsrätt ska avgöra det här inom sex månader, senast den 22 juli. Sedan är det ytterligare tre månader eventuellt då i en överprövningsprocess från överklagan. Det kommer ju avgöras under 2016.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista