Youghurt i glas. Foto: Malin Randeniye.
Foto: Malin Randeniye.

Mat med Malin: Bönderna måste börja förädla sina råvaror

4:01 min

Vår matinspiratör Malin Randeniye menar att den ekonomiska krisen för våra bönder måste få oss att tänka nytt. Istället för att producera en råvara som mjölk eller kött behöver bönderna börja förädla sina råvaror.

Vad tycker du? Diskutera med Malin på vår Facebooksida.

Eftersom jag jobbar med mat så händer det ganska ofta att jag samarbetar med människor som jobbar med att odla och producera mat.

Många bönder och odlare som jag träffar berättar om att det är svårt att få sina verksamheter att gå runt när vem som helst kan gå till stormarknaden och köpa samma sorts råvara för halva priset eller mindre.

Jag undrar också hur vi som köper maten ska veta vad det gör för skillnad att köpa den ena eller andra sortens mjölk eller morötter. Visserligen smakar de kanske bättre, men vågar jag chansa på det och är den chansningen värd det dubbla priset. Visserligen är det kanske bättre för Sveriges ekonomi att ha en produktion av mat inom landets gränser men är jag beredd att betala dubbelt så mycket för min mat?

Vissa, de som är väldigt insatta i ämnet, är kanske beredda att göra det men de flesta har bråttom hem samtidigt som de jonglerar en hoper hungriga ungar och en tight hushållsekonomi. Hur ska de då samtidigt hinna tänka på landets ekonomi och arbetstillfällen för bönderna och sådant, samtidigt som chefen skickar sms som kräver svar på direkten?

Tricket för bönderna och odlarna är att erbjuda mat som skriker ”Hallå, det här är annorlunda. Det här är en kvalitetsprodukt som vi har tagit fram med all kärlek vi kunnat uppbringa och om du köper den så får DU något mer för DINA pengar."

Jag hör och läser hela tiden om hur bönder och odlare som blir framgångsrika idag blir det för att de satsar på att göra något speciellt med sina råvaror. Mjölkgården som satsat på eget mejeri och gör egen gårdsglass blir sommarens turistattraktion och paret som äger gården visar leende upp sig i reportage i allehanda tidningar.

Det är klart att vi ska ha en matproduktion i Sverige idag men då är det viktigt att det framgår att det är mat som är värd sitt pris.

Vad säger du? Känner du någon bonde eller odlare som funderar kring det här med lönsamhet eller är du en själv? Det skulle vara intressant att veta vad du tänker.

Var med och diskutera med mig på P4 Sörmlands sida på Facebook!

/Malin Randeniye

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista