Siv Nilsson, är pensionär och jobbar med barnutredningar. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.
Siv Nilsson, är pensionär och jobbar med barnutredningar. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.

Pensionärer resurs i bristyrken i Sörmland

1:47 min

Alltfler pensionärer fortsätter att arbeta efter 67 och särskilt attraktiva är de inom bristyrken som sjuksköterskor och lärare.

Siv Nilsson som gick i pension 2011, blev änka för drygt ett år sedan. I höstas fick hon frågan om hon kunde börja jobba med barnutredningar på socialtjänsten i Nyköping.

– Istället för att jag skulle gå omkring och vara olycklig som änka, så får jag jobba med det jag tror på och känna att jag gör nytta.

Särskilt eftertraktade är socialsekreterare, vårdpersonal och lärare. I Nyköping har till exempel antalet pensionerade lärare som arbetar i kommunen, ökat med närmare trettio procent i slutet av förra året jämför med samma period fem år tidigare.

I landstinget handlar det nästan om en fördubbling.

I november arbetade nästan 180 personer över 67 år, 2011 var det drygt 90. De flesta sjuksköterskor, läkare och undersköterskor.

Siv Nilsson har jobbat hela sitt liv inom socialtjänsten sedan början av sjuttiotalet, först med barnutredningar och de senare åren med ekonomiskt bistånd.

Men kunskap om många arbetsuppgifter och metoder är färskvara, som nya apparater eller mediciner inom vården eller de nya metoder för barnutredningar inom socialtjänsten, som Siv Nilsson utbildat sig i.

– Det finns så många fantastiska metoder nuförtiden som man kan använda när man ska tänka på barnens behov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista