Urban Granström (M), Anna af Sillén (M). Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.
UrbanGranström (M) och Anna af Sillén (M) delar inte uppfattning om Hjortenbergsbadets renovering. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.

Oenighet om nya direktiv för skolskjuts i Nyköping

1:39 min

Ekonomin ska inte få avgöra var en familj väljer att sätta sina barn i skolan, anser Moderaterna i Nyköping.

Men det är precis det som händer om de nya direktiven för skolskjuts klubbas igenom i kommunstyrelsen på måndag, enligt Anna af Sillén, oppositionsråd för Moderaterna i Nyköping.

Enligt Moderaternas tolkning har elever bara rätt till skolskjuts om de går i den skola de blivit anvisade till, det vill säga den skola som ligger närmast.

Väljer man någon annan blir det en individuell bedömning, där man riskerar att nekas skolskjuts. Då tvingas familjen överväga de ekonomiska följderna av skolvalet. Det vill Moderaterna inte ha.

– Vi vill ha en generösare inställning från kommunens sida i den här frågan, säger Anna af Sillén, som kommer att begära återremiss i ärendet på måndagens sammanträde med kommunstyrelsen.

Men kommunstyrelsens ordförande i Nyköping, socialdemokraten Urban Granström, delar inte den uppfattningen.

–De här direktiven innebär ingen ändring från hur det fungerat tidigare, säger han.

–Det är först om önskemålen innebär orimliga kostnader för kommunen, som det blir nej så valfriheten finns där och har inte ändrats från tidigare, tillägger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista