Två långfärdsskridskoåkare i en isig vik, i förgrunden vass och snö. Foto: Lars Pehrson/TT.
Foto: Lars Pehrson/TT.

Skärdgårdsbo kritisk till lång utryckningstid vid dödsolycka utanför Nyköping

3:03 min

Det finns många frågetecken kring räddningsinsatsen i samband med skridskolyckan i veckan då två män i 70-årsåldern omkom i skärgården utanför Nyköping. 

Det tog en och en halv timme från det att oroliga anhöriga ringde polisen om de saknade skridskoåkarna i tisdags tills dess att Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral i Göteborg kontaktades och då satte in alla tillgängliga resurser för att leta efter dem.

Polisen fick in det första samtalet klockan 22 minuter över fyra  och Thomas Redlund, tillförordnad gruppchef vid polisens länskommunikationscentral i Sörmland, menar att det tydde på att det kunde handla om en isolycka.

– Det kunde göra det. Det kunde vara flera orsaker till att man inte kommit hem, men självklart var det en av funderingarna, att de kunde vara kvar på isen. Man kom inte i kontakt med dem på mobiltelefoner. Man hade olika alternativ om var de kunde finnas, det ratades om Vålarö och Svärdsklova.

Polisen gjorde i ett första läge bedömning att det handlade om försvunna personer och agerade utifrån det genom olika åtgärder för att bilda sig en uppfattning om hur allvarligt läget var.

De anhöriga åkte själva ut och letade efter männens bil och inte förrän polisen fick beskedet att bilen stod parkerade vid isen larmades Sjöräddningscentralen i Göteborg som satte in alla tillgängliga resurser.

Då hade det gått en och en halv timme, längre tid än en person normalt klarar sig i en isvak.

De anhöriga hade ringt nödnumret 112 och samtalet kom via SOS alarm.

– Samtalet handlade om försvunna personer på isen och försvunnen person är en polisär räddningstjänst och därför har vi kopplat det vidare till polisen för bedömning om åtgärder så de har då tagit ansvaret. Jag anser att det varit korrekt utifrån vad vi då visste, säger Anders Klarström presschef.

Även om det den här gången kanske ändå var för sent eftersom de båda männen tros ha gått ned i vaken mycket tidigare på dagen så är Nils Kjellberg, ordförande i Sörmlandskärgårdens intresseförening, mycket bekymrad över utryckningstiden. Han har många exempel på där skärgårdsborna fått vänta länge i akuta situationer, säger Nills Kjellberg.

Olyckan i veckan är ytterligare ett exempel.

– Det är alldeles för lång tid. Den gyllene timmen brukar man prata om i räddningssammanhang oavsett om det är stroke, hjärninfarkt eller för all del en isolycka. En och en halv timme är alldeles för långt. Det är en utryckningstid som definitivt gör skillnad på liv och död.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista