Strängnäs. Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.
Strängnäs. Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.

Strängnäs kommun tar över småbåtshamnarna

Strängnäs kommun säger upp avtalet med företaget Promarina och tar över alla tillgångar som Promarina har i kommunens gäst- och småbåtshamnar i Strängnäs och Mariefred.

Av förslaget till kommunstyrelsen nästa vecka framgår att Promarina fått kritik av sina kunder för att de har höjt avgifterna utan att någon tydlig förbättring kunnat ses i hamnarna vilket var målet när avtalet skrevs 2009.

Men Promarina menar att kritiken till stor del är obefogad men att det gått så långt att det är tveksamt om de kan återvinna kundernas förtroende.

Enligt förslaget till kommunstyrelsen får Promarina ersättning på drygt sex miljoner och kommunen ska, enligt tjänstemännens förslag till kommunstyrelsen, omfördela pengar till investeringar för att rusta upp hamnarna, bland annat genom att sälja mark.

Kommunen skrev avtal med företaget 2009 och målet var att utveckla hamnverksamheten genom att investera i nya restaurangbyggnader och nya bryggor. Men gällande detaljplaner, oväntat höga kostnader för muddring och att det inte fanns ett tillstånd i Västerviken satte stopp.

Totalt omfattar hamnarna, som kommunen tillfälligt föreslås ta över, 664 fasta båtplatser, 80 gästplatser och ca12 husbilsplatser. Skötseln gäller även administration av ett mindre antal upplåtelser av mark för servering, glasskiosk och liknande.

Förvaltningen föreslår att kommunen tillsvidare driver gäst- och småbåtshamnarna i egen regi från och med säsongen 2016.

Promarina fick förra året kritik från bland andra båtägare i Oxelösund. Det ledde fram till att kommunen betalade närmare tio miljoner kronor för affären och lät kommunala kustbostäder driva gästhamnen och småbåtshamnarna de närmaste två åren.

Under den tiden ska det utredas om en privat entreprenör ska driva hamnarna långsiktigt och hur finansieringen ska ske med bland annat avgifter.

Kommunen tog över ansvaret från företaget Promarina 1 november efter kritik från bland annat båtägare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".