Hans Ekström. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
Hans Ekström. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.

Hans Ekström (S): Flyktingfrågan avgörande för minskat väljarstöd

13 min

Flyktingfrågan och det komplicerade parlamentariska läget i riksdagen är två förklaringar till att Socialdemokraterna har tappat stöd bland väljarna, enligt Hans Ekström, riksdagsledamot och ordförande för Socialdemokraterna i Sörmland.

Socialdemokraterna får i den senaste opinionsmätningen sitt lägsta stöd i en opinionsmätning sedan Sifo startade mätningarna 1967. 

Partiet får 23,2 procent vilket är en nedgång med 2,8 procentenheter från december.

– Det är naturligtvis beroende på ett väldig speciellt politiskt läget, ett besvärligt parlamentariskt läget, där man inte har fått igenom sin politik förrän på slutet nu i kombination med flyktingfrågan som dominerat. Då vet vi ju det att det bara är ett parti som tjänar på det och det är Sverigedemokraterna som tycker sig ha en enkel lösning på hela den frågeställningen, säger Hans Ekström, riksdagsledamot och ordförande i Socialdemokraterna.

Varför kan inte Socialdemokraterna vinna mark i de frågorna?

– Jag tror att människor i den här kritiska situationen sökt efter en enkel lösning. Sedan har man inte ställt sig följdfrågan vilket ansvar man tar på sig om man inte tar emot människor i nöd. Den komplikation som jag tycker att vi och andra partier som inte har en annan uppfattning måste ha ansvar att ställa frågan till andra människor; har vi inte lärt oss någonting av läxan från när vi sa nej till människor som hade skyddsbehov förra gången. Det är komplicerat. Jag tror att många människor blir förvirrade när vi dels säger att vi måste ta ansvar, men samtidigt säger att andra länder måste ta ansvar. Det här är inte så enkelt att förklara och då finns det partier med enkla lösningar som tjänar på det.

Moderaterna blir mätningens största parti med 25,6 procent, en uppgång med 3,5 procentenheter, enligt  mätningen som presenteras i Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten. Gapet mellan de rödgröna och Alliansen ökar.

Enligt undersökningen finns förklaringar som hanteringen av flyktingkrisen och skandalen inom Kommunal och lägenhetsaffären med utrikesminister Margot Wallström.

– Flyktingfrågan är den underliggande förklaringen, men det är självklart att den senaste skandalen skadar socialdemokraterna. Jag tillhör ju de som är förvånad att den här kulturen har kunnat leva kvar i Kommunal så länge. Jag var ju när 90-talskandalerna briserade i politik och fackföreningsrörelse och jag trodde ärligt talat att sånt här var bortstädat. Det påverkar akut, men det tror jag inte är något långsiktigt problem.

I debatten har man pratat länge om krisen inom Socialdemokraterna. Vad ska partiet gör för att få bättre opinionssiffror?

– Det är att hitta en modern politik för ett solidariskt samhälle. När människor straffar partiet på det här sättet beror det på att man upplever att partiet inte är i samklang med den tid som man är i. Det är en uppgift för oss att formulera en politik och då är det inte samma lösningar som var tidigare utan då måste man hitta nya metoder och lösningar. Valet 2002 gick väldigt bra och vad var det som man upplevde att man hade levererat då? Jo, det var ordning och reda i ekonomin, maxtaxan i förskolan och en ekonomiskt framåtsyftande politik för vanliga människor och det är det man måste klara att leverera för att människor ska känna igen sig.

Hans Ekström säger också att ledarskapet är viktigt och att Kommunal-Wallsrömaffären skadar partiet, men han säger att partiledaren Stefan Löfven agerat strategiskt rätt i exempelvis flyktingfrågan.

– Sedan kan man säga att man borde ha varit snabbare i vissa avseenden, men det är en helt annan sak i en koalitionsregering än i en enpartiregering och då tar det längre tid att få fram beslut när man ska navigera i ett komplext politiskt landskap. Men ja, visst har det påverkat opinionssiffrorna, att människor upplever att beslut tagit för lång tid och att man agerat för sent, men ser man på den leverans som kommit, och det tror jag inte att människor sett effekterna av än. Exempelvis har landets pensionärer fått den största standardhöjningen på 40-50 år vid nyår och det tror jag kommer långsiktigt ge utdelning ekonomin går som tåget och klimatavtalet. För att de underliggande faktorerna ska synas i opinionssiffrorna måste man få ordning och reda på flyktingsituationen som annars kommer dominera politiken helt och hållet och då krävs ett europeiskt avtal om ett gemensamt mottagande och solidariskt fördelning av flyktingarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista