Barbro Holmberg leder arbetet med regionbildningen. Foto Fredrik Sandberg/TT.
Barbro Holmberg leder arbetet med regionbildningen. Foto Fredrik Sandberg/TT.

Politiker i Sörmland lobbar för snabbare regionbildning

1:39 min

I både Sörmland och Västmanland finns politiker som trycker på för att du redan i nästa val ska kunna välja politiker till en ny större region istället för landstinget.

De vill utnyttja möjligheten som finns att det bildas regioner på något eller några ställen i landet snabbare än andra.

Regeringens regionutredare Barbro Holmberg kan tänka sig att låta några gå snabbare fram, men bara om de samtidigt kan få ihop en karta som funkar för hela Sverige. 

Barbro Holmberg leder utredningen som ser över om det går att bilda nya större regioner i Sverige och slopa dagens mindre landsting och län.

– Om vi ser att det finns ett underlag för att gå fram tidigare kommer vi att lämna ett delbetänkande till sommaren, men det måste ju också gå in i helheten.

I veckan hölls möte med politiker från hela landet där hon presenterade viktiga utgångspunkter, som att regionerna ska vara jämstarka och klara av att hantera specialistsjukvården.

Ett förslag till region, som förts fram från såväl Sörmland som Västmanland, är en "banan"runt Stockholm där även Uppsala är med. Men när P4 Sörmland hade uppe regionfrågan i torsdags höjdes även röster om att Sörmland borde delas.

Även om utredarna hittills har utgått från de nuvarande länen i diskussionen kring vilka som kan gå samman är det också teoretiskt möjligt att låta delar av ett län gå åt olika håll.

– Kommunerna ska vara våra minsta byggstenar i det här arbetet, men vi har börjat på landstingsnivå eftersom det handlar om sammanslagningar av landsting, men vi kommer titta på rörelsemönster, hur ser kollektivtrafikstråken ut och vad är det för samarbete man har i olika sammanhang och det håller vi just nu på att kartlägga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista