Centrala Uppsala. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio
Centrala Uppsala. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Uppsala vill ha fler än Sörmland och Västmanland i storregion

2:07 min

I Uppsala vill landstingets ledning att Uppsala län i framtiden ska bilda en ny storregion tillsammans med de sex län, exempelvis Sörmlands, som man i dag samarbetar med om sjukvården.

Det kan också bli så att de sju länen slås samman till ett enda län.

– För vår del är det optimala att vi kan få en storregion som i princip består av de sju landstingen i vår sjukvårdsregion, säger Börje Wennberg (S).

Är det tänkbart att alla de här sju länen slås samman till ett enda län?

– Det är möjligt. Det skulle bli cirka två miljoner invånare, det är alltså något mindre än Stockholm, men något större än Västra Götaland.

Vad skulle Uppsala län vinna på det?

– Vi skulle få en väsentligt bättre samordning. Vi skulle inte hela tiden vara tvungna att hålla på med att teckna avtal i olika sammanhang. I dag bygger vi på Akademiska för i storleksordningen sex miljarder, vi dimensionerar det för ett patientunderlag på cirka två miljoner, men utan att vi vet säkert hur förutsättningarna ser ut framöver.

I slutet på förra veckan träffade landstingsledningen från Uppsala regeringens två utredare av frågan om län och storregioner.

Från landstingsledningen framförde man då att Uppsala län gärna går samman i en storregion med de sex länen Gävleborg, Dalarna, Västmanland, Sörmland, Värmland och Örebro. Och Börje Wennberg kan alltså tänka sig att de sju länen även slås ihop till ett enda län.

Samarbetet i de nya storregionerna ska förutom sjukvård även gälla kollektivtrafik, kultur och regional utveckling. Men det råder inte politisk enighet i Uppsalalandstinget.

– Vi är i grunden negativa till storregionerna, för vi förstår inte hur vården för enskilda patienter ska lösas för att man ritar nya kartor, säger Nina Lagh (M).

Behöver man inte förändra något för att säkra framtiden för Akademiska sjukhuset?

– Man måste nog förändra väldigt mycket. Det handlar om samarbeten, det handlar om nya arbetssätt, det handlar om att lyfta in digitaliseringen, lyfta in helt andra typer av verksamhet. Mig veterligen har det sällan gått att lösa reella problem genom att göra omorganisationer. Det har många försökt med, men det har inte visat sig vara lyckosamt i särskilt många fall, säger Nina Lagh (M).

Det är regeringen som till slut beslutar om läns- och regionindelningen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista