Solveig Lampe, personaldirektör landstinget Sörmland. Foto: Urban Hedqvist/Sveriges Radio
De seniora medarbetarna har lärt sig hantera stress bättre än de nyutexaminerade, säger Solveig Lampe, personaldirektör. Foto: Urban Hedqvist/Sveriges Radio.

Allt fler vårdpersonal i Sörmland fortsätter jobba efter 67

1:47 min

I Landstinget Sörmland är det nästan dubbelt så många pensionärer som fortsätter jobba efter 67 år jämfört med för fyra år sen.

Som P4 Sörmland berättat tidigare idag är pensionärer särskilt attraktiva inom bristyrken som vårdpersonal lärare och inom socialtjänsten.

Solveig Lampe, landstingets personaldirektör, tycker att det är bättre än att ta in hyrläkare eller hyrsköterskor.

– Det är klart att det är positivt om våra tidigare medarbetare vill vara kvar på timmar. De kan verksamheten, är kända av sina kollegor och kan sammanhangen på ett annat sätt än inhyrd personal.

I landstinget är det allt fler som jobbar fram till 67 års ålder, i slutet av förra året hade en den siffran ökat med cirka 60 procent, jämfört med fyra år tidigare. Och antalet som fortsätter jobba efter 67 har nära nog fördubblats under samma period.

De flesta jobbar som sjuksköterskor, undersköterskor och läkare. De äldre har också lärt sig att hantera den stress som kan upplevas inom vården, menar Solveig Lampe.

– De som upplever det tuffast i vårdyrkena är ju de yngre. De seniora som vill vara kvar har hittat ett sätt att vara trygga och säkra i sin yrkesroll.

Men det är timanställningar som gäller för dem som är över 67, vilket kan vara ett problem vid planeringen, enligt henne.

– Svårigheten är ju att när man är timanställd så kan man ju tacka ja eller tacka nej efter sina egna behov. Och när verksamheten vill säkra upp så finns inget annat val än att gå till bemanningsföretag.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista