Mariana, Felicia, Jonut och Graciela äter tårta vid ett bord med tända ljus. Foto: Privat.
Mariana, Felicia, Jonut och Graciela har fått nattlogi hemma hos Eskilstunabon Annika. Foto: Privat.

Eskilstunabor öppnar sina hem för EU-migranter

2:27 min

I väntan på att det planerade härbärget för EU-migranter i Eskilstuna ska få bygglov har privatpersoner öppnat upp sina egna hem, för att människor ska slippa tälta utomhus i kylan.

De människor som tigger på Eskilstunas gator har hittat olika lösningar för att klara nätterna. En del sover i husvagnar eller bilar, andra i tält.

Men det finns ett fåtal som har fått tak över huvudet hemma hos Eskilstunabor.

Annika, som bor i en tvårumslägenhet i Eskilstuna, har haft mellan fyra och fem rumänska gäster hos sig i en dryg vecka.

Hon och två andra vänner turas om att agera värdinnor, så att sällskapet ska få tak över huvudet varje natt.

– Det finns egentligen inte plats, men vi gjorde plats. Tre stycken tränger ihop sig i soffan, och så lägger jag ut två madrasser på golvet, säger Annika.

Annika vill inte säga sitt efternamn, eftersom hon inte vill riskera att utsättas för hot för att hon hjälper människor som tigger.

Victoria, som också bara vill medverka med förnamn, är en av Annikas gäster. Hon berättar att hon och de andra sovit i ett tält i Kronskogen de senaste två månaderna.

När temperaturen var nere på 15-20 minusgrader fick de gå ut ur tältet med jämna mellanrum under natten och göra upp eld för att värma sig, berättar Victoria.

För Annika var det en impulshandling att ta in sällskapet i sin lägenhet.

Hon träffade på dem utanför en frikyrka i Eskilstuna, där de hade hoppats på att få övernatta, en kväll när det var 20 minusgrader ute.

Annika ringde till kommunen för att höra om det fanns något natthärbärge, men svaret var nej.

– Jag kunde inte säga att de måste gå till sitt tält, utan då bestämde jag mig, utan att tänka så mycket, att de fick sova hos mig.

Hon hoppas att kommunen så snart som möjligt ska godkänna bygglovsansökan för de planerade härbärgena i Svenska kyrkans församlingshem.

Ansökan lämnades in för två månader sedan och Räddningstjänsten är fortfarande inte nöjd med brandskyddsplanerna.

– Det tar på krafterna att ha främmande människor i sitt hem. Det blir ett alldeles för stort ansvar för en enskild individ, säger Annika.

Även förra vintern var det privatpersoner som fick ställa upp för att EU-migranter skulle få tak över huvudet i Eskilstuna. Då sov folk i friggebodar, gästhus och varmhållna garage.

I Nyköping får EU-migranter också lita till privatpersoner, eftersom härbärget Röda villan bara har 16 platser.

Prästen Kjell Wiklund, som bor i en liten stuga med två rum utanför Nyköping, hade ett tiotal EU-migranter hemma hos sig förra vintern.

Nu har han fem gäster från Rumänien, två unga par och ett barn, som bott hos honom sedan i september. Han är van vid att ha folk boende hos sig och ser bara fördelar med det.

– Vi har blivit en familj här. Det är mycket trevligt, säger han.

Här kan du höra en längre intervju med Annika, som berättar mer om hur det fungerat att ta emot främmande gäster i sitt hem, något som inte varit helt lätt.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista