Hans Andersson. Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.
Hans Andersson, gruppchef Stöd och service, Polisen i Nyköping. Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.

Många rättegångar ställs in i Sörmland

1:18 min

Mer än en femtedel av rättegångarna vid Eskilstuna tingsrätt ställs in. I Nyköping är läget lite bättre, där ställs cirka 18 procent av rättegångarna in, visar siffror från Riksrevisionen.

Den största anledningen till att rättegångar ställs in är att delgivningen inte lyckats, det vill säga man har inte lyckats nå dem som ska vara med vid rättegången.

Delgivningen sköts i Sörmland av polisen och är ett större problem i den norra delen av länet, säger Nina Stubbe, lagman vid Eskilstuna tingsrätt:

– De senaste åren har det fungerat bättre i Nyköping än i Eskilstuna. Men vi har träffat polisen och vi har haft olika möten, för att se om vi kan kopiera det system som fungerar bättre i Nyköping.

– Vi har en delgivningsman som är väldigt lokalt kunnig, var folk bor och befinner sig, och duktig på att söka i register. Han söker upp folk hemma hos folk eller på arbetsplats, säger Hans Andersson, gruppchef för stöd och service på polisen i Nyköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista