Blå och gröna tält i en skog med snötäckt mark. Foto: Joel Wendle/Sveriges Radio.
Tältläger i Borås. Även i Eskilstuna har EU-migranter slagit upp tält, bland annat i Kronskogen. Foto: Joel Wendle/Sveriges Radio.

Därför dröjer härbärget för EU-migranter i Eskilstuna

1:30 min

Räddningstjänsten är fortfarande inte nöjd med brandskyddet på det planerade härbärget för EU-migranter i Eskilstuna. Brandskyddsplanerna har bollats fram och tillbaka mellan fastighetsägaren och Räddningstjänsten i flera veckor, medan människor tältar i kylan.

Det har snart gått ett halvår sedan Eskilstuna kommun beslutade att bevilja bidrag till föreningen Härbärget, som vill ordna övernattning för människor som kommit hit från bland annat Rumänien, och som saknar tak över huvudet.

För två månader sedan skickades bygglovsansökan in, och den behandlas fortfarande, eftersom brandskyddet inte uppfyller kraven, enligt Räddningstjänsten.

– Från Räddningstjänstens sida ser vi inget som helst egenvärde i att ha synpunkter på att allt ska vara perfekt när det gäller brandskydd, utan det här handlar om människors säkerhet, att kunna rädda människoliv, säger David Hultman, enhetschef på Räddningstjänsten i Eskilstuna.

Härbärgena ska placeras i källarplanen på två församlingshem och en kyrka, som tillhör Eskilstuna församling.

Det ska vara hotellklass på brandskyddet och Eskilstuna församling har tagit in en brandkonsult som gjort en skiss över hur utrymningen ska fungera och hur man ska förhindra spridning av en eventuell brand.

Men det finns vissa detaljer, bland annat placering av nödbelysning och brandväggar, som Räddningstjänsten har synpunkter på.

Det är inte ovanligt att brandskyddsplaner skickas fram och tillbaka mellan Räddningstjänsten och fastighetsägaren, eftersom brister som rättas till kan leda till att andra luckor i brandskyddet uppstår, enligt David Hultman.

– Det är därför det blir lite av en ping-pong-match, säger han.

Som P4 Sörmland rapporterat tidigare idag har privatpersoner tagit in EU-migranter i sina egna hem för att de ska slippa tälta utomhus.

– Jag kan absolut förstå om det finns en frustration, att verksamheten behöver komma igång och att människor blir lidande av att verksamheten inte är i drift. Men ingen ska behöva skadas allvarligt eller till och med omkomma av en brand, på grund av att brandskyddet har varit dåligt, eller att det har genats i kurvorna, säger David Hultman på Räddningstjänsten.

Kommunen har möjlighet att ge bygglov trots att Räddningstjänsten har synpunkter på brandskyddet. Men bygglovshandläggaren Per Wiig säger att kommunen är överens med kyrkan om att brandskyddet ska uppfylla alla lagkrav.

De senaste upplagorna av de reviderade brandskyddsritningarna skickades till Räddningstjänsten idag, enligt Per Wiig.

Petra Levinson
petra.levinson@sverigesradio.se
016-16 16 00

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista