Färdtjänst. Foto: Janerik Henriksson/TT.
Färdtjänst. Foto: Janerik Henriksson/TT.

Transportör för specialresor sökes i Eskilstuna

1:37 min

Sörmlands kollektivtrafikmyndighet söker nu efter ett företag redo att ta över specialtransporterna i Eskilstuna. Nävertorps Specialtransport har sagt upp sitt avtal för att koncentrera sig på resten av länet.

Henrik Posse är enhetschef för transportförsörjningsenheten på Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet och därmed ansvarig för att Eskilstunaborna som behöver färdtjänst, sjukresor eller andra slags samhälleliga transporter ska kunna få det även när Närvertorp lägger av. Meningen är att övertagandet ska ske utan glapp.

Orsaken till att Nävertorp inte längre vill köra i Eskilstuna är att företaget dras med ansträngd ekonomi och genom att släppa Eskilstuna, som utgör halva åtagandet i länet, vill man koncentrera resurserna till resten av länet.

- Förhoppningen är att kvalitén ska bli bättre både i Eskilstuna med en ny transportör och i resten av länet, säger Henrik Posse.

Turerna har varit många när det gäller vem som ska sköta om specialtransporterna i Sörmland.

En upphandling är redan jord, men valen av transportörer överklagades av flera förbigångna intressenter och rättsprocessen såg ut att bli utdragen.

I det läget valde Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet att avbryta den gamla upphandlingen och alla rättsprocesser med det och göra om alltihop. Den 14 januari gick man ut med en ny upphandling och nu har företagen till den 23 februari att fila på sina erbjudanden.

Meningen är att en ny eller flera nya ska ta över från årsskiftet 2016/17. Utom i Eskilstuna alltså, där man behöver en tillfällig att sköta om trafiken året ut, enligt Henrik Posse, som räknar med att det kommer att kosta samhället lite extra.

I den nya upphandlingen ställs högre krav på bolagen, enligt Henrik Posse.

- Vi har utgått från den gamla upphandlingen och skärpt kraven på att förarna ska ha utbildning, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista