Vårdpersonal tar blod från en patient. Foto: Bertil Ericson/TT.
Foto: Bertil Ericson/TT.

Fortfarande brist på sjuksköterskor i Nyköping

1:41 min

Det är fortfarande för få sjuksköterskor i den kommunala vården i Nyköping. Det konstaterar Inspektionen för vård och omsorg, IVO, efter en uppföljande tillsyn som de har gjort.

Den låga sjuksköterskebemanningen både dag- och nattetid utgör en betydande risk för patientsäkerheten i kommunen, enligt IVO.

Enligt information som IVO har fått från cheferna, så finns det nattetid bara en sjuksköterska i tjänst i kommunen och den ansvarar för runt 1700 patienter.

Den siffran tillbakavisar kommunen dock nu och säger att det handlar om ca 1100.

– Vi har inte en sjuksköterska bemannad överallt, på alla enheter, de kan vara lediga. De jobbar kvällar och helger också, vilket innebär lediga dagar och då är de inte ute på sina enheter och då är det svårt att nå ansvarig sjuksköterska, säger Annika Jansson, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Hur kan det påverka de som bor på boendena och inom hemtjänsten?

– Att de kanske inte får den hälso- och sjukvård de behöver just då.

IVO har även tidigare påpekat bristen på sjuksköterskor inom äldreomsorgen i Nyköping.

Efter höstens återbesök tycker man fortfarande att bemanningen inte räcker.

Den aktuella inspektionen är en uppföljande inspektion efter att IVO i november 2014 bland annat ställde krav på att vård- och omsorgsnämnden i Nyköping skulle säkerställa att man har en hög patientsäkerhet just med tanke på sjuksköterskebemanningen. Men efter höstens återbesök tycker myndigheten fortfarande att bemanningen inte räcker.

Verksamhetschefen Ewa Karlzon är inte formellt ansvarig i det här fallet, enligt hälso- och sjukvårdslagen, men hon hoppas nu ändå kunna organisera fram en bättre sjuksköterskebemanning.

– Jag måste sätta min in i det och hur det ser ut. Om det behövs fler kan inte jag säga idag. Det första steget för mig är att titta på om vi kan organisera annorlunda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista