Journal
Trots en tjock journal tog det över fyra år innan en flicka i Sörmland fick rätt diagnos. Foto: Alexandra Sannemalm/Sveriges Radio.

Familjer i Eskilstuna fick vänta flera år på diagnos

2:17 min

P4 Sörmland kan idag avslöja att familjer fått vänta flera år på att få en diagnos när de sökt hjälp på barn- och ungdomspsykiatrin i Eskilstuna.

Har du haft någon kontakt med barn- och ungdomspsykiatrin och i så fall vilka är dina upplevelser? Du kan ringa vår reporter Alexandra på 016-16 16 62 eller diskutera på vår Facebooksida.

Har väntat i ca 6 år på utredningar och diagnos. Dom har bara skyllt på varandra

En familj berättar att den vände sig till barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, i Eskilstuna när de märkte att deras dotter inte mådde bra. Men väl på BUP började man medicinera flickan på en gång – utan att hon blivit ordentligt utredd och fått rätt diagnos.

– Egentligen gjorde man ingenting med vår dotter. De träffade henne knappt, det fördes inga samtal. Det var bara ren medicinering där man testade sig fram.

Under 4,5 år medicinerades flickan, med nio olika mediciner. I en pärm hemma hos familjen en tjock journal som tyder på många besök vid barn- och ungdomspsykiatrin i Eskilstuna.

Men trots det gjordes ingen ordentlig utredning, menar familjen. Flickan fick diagnosen bipolär och medicinerades därefter. Ibland skrevs recept ut över telefon.

Till slut fick familjen nog och krävde att få komma till en ny läkare på barn- och ungdomspsykiatrin.

– Efter en timme med den nya läkaren så säger han att vår dotter är autistisk, vilket nu i efterhand visade sig vara rätt.

Det bekräftades av en extern psykolog som sedan utredde flickan och konstaterade både adhd och högfungerade autism.

Flera personer som P4 Sörmland pratat med vittnar om brister på BUP i Eskilstuna. En familj berättar att de sökt hjälp när han bara var fyra, men först som 14-åring fick han en diagnos.

P4 Sörmland har även pratat med en läkare som tidigare jobbat på BUP, men som slutade tidigare i höstas.

Han berättar att det är det på vissa håll saknas kunskap för hur man ställer en diagnos på BUP i Eskilstuna. Och det här innebär att det kan ta olika lång tid för olika barn att få den hjälp de behöver. Det handlar om vilken person man kommer till, säger han.

– Vi är ju en vä fungerade familj egentligen. Hur blir det för de barnen som inte har det så, där det är trasigt? Jag blir så förbannad på BUP att det inte är klokt.

Mari Kampf Westerberg, verksamhetschef på Barn och ungdomspsykiatrin i Eskilstuna säger att det såklart inte ska få ta flera år att sätta en diagnos, men att hon inte känner igen fallen där det tagit så lång tid.

– Vi jobbar hela tiden med att utveckla och förbättra BUP.

Men ska det ta flera år att få en diagnos?

– Det ska det såklart inte, men jag känner inte till fallen där det har varit så.

Här nedan kan du höra en längre intervju med Mari Kampf Westerberg.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista