Flens stadshus. Foto: Evelina Crabb/Sveriges Radio.
Foto: Evelina Crabb/Sveriges Radio.

Omfattande kritik mot LSS-hantering i Flen

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, riktar omfattande kritik mot hanteringen av ärenden i LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Flera ärenden har hanterats så att rättssäkerheten åsidosatts, enligt IVO.

Inspektionen för vård och omsorg är tillsynsmyndighet för landets kommuner och landsting. Myndigheten ska se till att vård och myndighetsutövning sköts professionellt och enligt lag.

IVO har under förra året kontrollerat ett antal kommuner för att se hur myndighetsutövningen sköts när det gäller just LSS. Flen är en av dem.

IVO slår där ner på en rad brister inte minst när det gäller dokumentationen av de ärenden som handläggs. Bara i ett av undersökta ärenden var det möjligt att följa gången. Det man gör i en utredning ska framgå i journalen och det såg man alltså bara i ett ärende.

Dessutom slår IVO fast att rättssäkerheten åsidosatts i ett flertal ärenden. Beslut om avslag har fattats trots att underlag inte kommit in och trots att personen tidigare bedömts ha en utvecklingsstörning. En utvecklingsstörning är en funktionsnedsättning som inte förändras över tid, skriver IVO i sitt beslut.

Personalen har i undersökningen angett resursbrist som bakomliggande orsak. Det har fått till följd att tidsbegränsade beslut inte omprövats i rätt tid, i något fall har det dröjt i 1,5 år.

Undersökningen har gjorts genom samtal med personal och chefer på området i Flens kommun och genom enkätfrågor till berörda.

P4 Sörmland har sökt ansvarig inom området i Flen utan att lyckas nå dem.

Flen har nu till den första mars att komma med förslag på hur bristerna ska rättas till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista