BUP om långa väntetider för diagnoser: Så får det inte vara

7:37 min

Det ska ta max fyra månader för BUP att ställa en diagnos på ett barn som söker hjälp, säger verksamhetschefen för BUP i Sörmland, Marie Kampf Westerberg.

P4 Sörmland har i dag berättat om familjer som fått vänta flera år på att få en diagnos när de sökt hjälp på Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, i Eskilstuna.

– Det låter helt orimligt att höra att det har tagit fyra eller tio år att få en diagnos. Så ska det inte vara och så får det inte vara, säger verksamhetschef Marie Kampf Westerberg när hon intervjuas i P4 Sörmlands eftermiddagsprogram (hör hela intervjun ovan).

Fyra månader är vad det ska ta för BUP i Sörmland att ställa en diagnos på ett barn som söker hjälp hos dem och så brukar det vara, enligt Marie Kampf Westerberg.

Hon säger också att de har dragit igång ett förändringsarbete på BUP i Eskilstuna.

– ADHD-processerna och utredningsprocesserna i sig är en väldigt viktig del att förbättra, säger hon.

Har du haft någon kontakt med barn- och ungdomspsykiatrin och i så fall vilka är dina upplevelser? Du kan mejla eller ringa vår reporter Alexandra på 016-16 16 62 eller diskutera på vår Facebooksida.

Har väntat i ca 6 år på utredningar och diagnos. Dom har bara skyllt på varandra


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista