Rebecca Stenberg, säkerhetsansvarig i Friluftsfrämjanet Nyköpings skridskosektion, ledamot i issäkerhetsrådet och forskare i räddningsfrågor vid Linköpings universitet. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Rebecca Stenberg, säkerhetsansvarig i Friluftsfrämjanet Nyköpings skridskosektion, ledamot i issäkerhetsrådet och forskare i räddningsfrågor vid Linköpings universitet. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

Isräddningsaktion i Nyköping får kritik

2:44 min

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ifrågasätter nu att polisen inte mycket tidigare sökte kontakt med andra myndigheter vid isolyckan utanför Nyköping, då två äldre män omkom.

Oroliga anhöriga ringde SOS Alarm som klockan 16 och 22 tisdag för en vecka sen kopplade samtalet vidare till vakthavande befäl på polisen i Sörmland och angav att två personer i 70 årsåldern saknades efter en långfärdsskridkotur på skärgårdsisen utanför Vålarö.

Först vid 1750 kontaktade polisen Sjö- och flygräddningscentralen JRCC i Göteborg som då satte in samtliga tillgängliga räddningsresurser.

Enligt MSB så har myndigheter som polisen lagkrav på sig att söka samarbeta med andra myndigheter i situationer där en större räddningsaktion kan behövas.

– Jag tycker ju att i situationer som den här, så behöver man ju verkligen överväga om man tidigt ska koppla in andra räddningstjänstorgan. Kanske särskilt i en räddningsinsats av det här slaget när nån försvinner på stora sjöar eller på havsis, säger Torkel Schlegel, chef för MSBs rättsenhet. 

Men polisen gjorde alltså inte den bedömningen förrän efter en och en halv timme.

Polisens hypotes är att männen hamnade i vaken vid lunchtid utifrån att bägge männens telefoner stängts av på ett onaturligt sätt före 12.40.

Men en ledare i Friluftsfrämjandet Nyköping såg två personer på väg ut på isen efter klockan 13 00 nära den parkering där bara männens bil var parkerad. Ledaren är övertygad om att det var de båda männen han såg.

Och ett annat vittne ska vid 14-tiden ha åkt nära förbi vaken där männen senare hittades. Då ska det enligt vittnet inte ha varit några personer där.

Uppgifter som om de stämmer innebär att det inte går att säga när männen hamnade i vaken.

Rebecca Stenberg, säkerhetsansvarig i Friluftsfrämjanet Nyköpings skridskosektion, ledamot i issäkerhetsrådet och forskare i räddningsfrågor vid Linköpings universitet, efterlyser nu snabbare samverkan mellan myndigheterna för att stå bättre rustad inför liknade situationer i framtiden.

– Så fort det gäller sjöfrågor så tycker ju jag som forskare att det är viktigt att kontakta Sjö- och flygräddningscentralen, säger Rebecca Stenberg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista