Kvinna vid bro. Foto: Claudio Bresciani / TT
Arkivbild, foto: Claudio Bresciani / TT

”Viktigt att ta psykisk ohälsa bland unga på allvar”

1:19 min

Under 2014 tog sju unga personer i Sörmland livet av sig. Det är den högsta siffran under hela 2000-talet.

– Eftersom psykisk ohälsa ökar borde resurserna också göra det. Men jag har inte sett den utvecklingen, det är snarare tvärtom, säger Anna Baran, psykiatriker och ordförande i Mellansvenska Nätverk för Suicidprevention.

Totalt sett har antal självmord i Sverige minskat, men däremot har självmorden bland unga ökat. Under 2014 tog 7 personer mellan 10 och 24 år i Sörmland sitt liv. Anna Baran menar att det är ett stort bekymmer att det inte finns tillräckliga resurser för att motverka psykisk ohälsa.

– Det gör också att läkare slutar eftersom det är sådan tuff arbetsmiljö. Man vill inte riskera någons liv genom att inte göra en inläggning, men ibland måste man kanske göra det.

Nyligen stängdes den enda psykiatriska slutenvårdsavdelningen för unga vuxna som är nyinsjuknade i Sörmland ner, något som Anna Baran ställer sig kritisk till.

– Det har säkerligen försvårat för barn och ungdomar att få hjälp. Jag tycker det är tråkigt att man inte tar barn och ungas ohälsa på allvar.

Behöver du någon att prata med?

Här kan du som behöver någon att prata med hitta länkar till organisationer som kan ge stöd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista