Dörr på glänt in till ett rum. Foto: Jessica Gow / TT
Foto: Jessica Gow / TT

Risk för hot och våld på HVB-hem

"Jag har blivit hotad på jobbet flera gånger"
1:38 min

Det senaste årets stora tillströmning av ensamkommande flyktingungdomar har gjort situationen på många HVB-hem allt mer ansträngd. Ahmed, som jobbar på ett HVB-hem i Sörmland, blev dödshotad på jobbet.

Ahmed, som egentligen heter något annat, är rädd för att gå till jobbet.

– Flera gånger de senaste veckorna har jag blivit hotad på jobbet och man har försökt att misshandla mig. Vid ett tillfälle på natten var jag ensam och en av ungdomarna som var mycket arg kom och hotade mig. Jag ringde då polisen som kom och försökte lugna honom, säger Ahmed, som av säkerhetsskäl vill vara anonym.

Ahmed berättar att han utsatts för allvarliga hot och försök till misshandel sex gånger de senaste veckorna och han visar oss tre polisanmälningar han gjort.

Ofta är källan till konflikter de regler som finns på HVB-hemmet och Ahmed upplever att han och en kollega som håller hårdare på reglerna också är dem som får ta emot hoten.

Där Ahmed jobbar finns det regler om att man inte ska jobba ensam. Men på nätterna får den ene i personalen sova, och det kan också vara att man är på olika ställen på HVB-hemmet. Och det finns överfallslarm och vassa knivar och saxar hålls inlåsta. Men han säger att det skulle vara lätt för någon av ungdomarna att få tag på en kniv ute i samhället.

- Jag känner mig inte trygg på mitt jobb, det känns som en risk för mitt liv där, säger han.

I Eskilstuna visade en riskanalys som Socialförvaltningen gjorde i december att det fanns brister i säkerheten, när situationen på fem HVB-hem i kommunen analyserades.

På flera punkter hade hemmen högsta risknivå, en sexa, vilket betyder att det är en allvarlig brist som måste åtgärdas omedelbart.

Det gällde bland annat hur nattjouren var organiserad, risken för hot och våld mellan ungdomarna, och risken för att obehöriga skulle kunna ta sig in på HVB-hemmen.

Nu försöker kommunen se till att det alltid är två personer som bemannar boendena på nätterna.

Det har inte skett någon allvarligare incident på något HVB-hem i Eskilstuna under år 2015, enligt kommunens interna rapporter.

Men i riskanalysen lyfter socialförvaltningen fram den trängda arbetssituationen och att det blivit en tredubbling av antalet ungdomar på flera boenden. Trängseln i kombination med psykisk ohälsa bland ungdomarna har lett till ökad frustration, med hot och våld mellan ungdomarna, som i vissa fall också riktats mot personal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".