Ekängens idrottsplats i Eskilstuna. Foto: Josefin Lundin/Sveriges Radio.
Ekängens idrottsplats i Eskilstuna. Foto: Josefin Lundin/Sveriges Radio.

Flera kommuner på gång att skaffa idrottspolitiska program

Riksidrottsförbundets ordförande: Jag vill gratulera Sörmland
1:42 min

I Strängnäs har kommunen tidigare gett fyra gånger så mycket pengar till ishockeyn som till ridsporten. Nu ska det bli ändring med ett nytt idrottspolitiskt program.

En genomgång som P4 Sörmland har gjort visar att intresset bland de sörmländska kommunerna för att arbeta strategiskt med att utveckla föreningsidrotten ökar i länet.

Även om det idag endast är Eskilstuna och Katrineholms kommun som har ett idrottspolitiskt program så är fler kommuner på gång att skaffa ett, bland annat Gnesta och Strängnäs. 

I Strängnäs hoppas moderaten Lars Larsson och socialdemokraten Göran Svärd i kultur- och fritidsnämnden att det ska leda till att fördelningen av resurser ska bli mer rättvis.

– Det är en brist att vi inte haft något program tidigare, men nu startar vi en dialog med föreningarna som vi hoppas ska leda fram till ett program, säger Göran Svärd.

Finns det risk att detta blir en papperstiger?

– Nej, det tror jag inte. Det känns som att kommer att lyckas med detta, säger Lars Larsson.

Björn Eriksson, Riksidrottsförbundets ordförande, ser positivt på utvecklingen, men menar att det finns rum för förbättring.

– Jag vill gratulera Sörmland, för det betyder att det finns stor förbättringspotential, säger Björn Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".