Flyktingboende för ensamkommande barn. Foto: Jessica Gow / TT
Flyktingboende för ensamkommande barn. Foto: Jessica Gow / TT

Trångbodda HVB-hem riskerar att skapa fler konflikter

2:35 min

Det senaste årets tillströmning av ensamkommade flyktingungdomar har lett till HVB-hemmen i Eskilstuna blivit allt mer trångbodda vilket riskerar att leda till ökade konflikter.

Enligt Ogina Solaqa, tillförordnad enhetschef för två HVB-hem i Eskilstuna så bor det fler än dubbelt så många ensamkommand flyktingbarn på kommunens HVB-hem än de är planerade för.

– Det var tänkt att det skulle vara nio ungdomar på varje HVB-hem, men idag är det 24 ungdomar på varje boende, säger Ogina Solaqa.

Hon menar att trångboddheten kan leda till konflikter.

Och att det är en tuff situation på många HVB-hem visar den riskanalys som Socialförvaltningen i Eskilstuna gjorde i december utifrån  situationen på fem HVB-hem i kommunen.

På flera punkter hade hemmen högsta risknivå, en sexa, vilket betyder att det är en allvarlig brist som måste åtgärdas omedelbart.

Det gällde bland annat hur nattjouren var organiserad, risken för hot och våld mellan ungdomarna, och risken för att obehöriga skulle kunna ta sig in på HVB-hemmen.

Även om det enligt den incidentsammanställning vi tagit del av inte har varit någon allvarligare händelse under 2015, så lyfter riskanalysen fram den trängda arbetssituationen för personalen och att fler ungdomar, vilket Ogina Solaqa också bekräftar,  bor trängre än det var tänkt. Det i kombination med psykisk ohälsa har enligt riskanalysen lett till en ökad frustration med hot och våld mellan ungdomarna, och som i vissa fall också riktats mot personal.

Riskanalysen pekar också på att personalen ibland haft svårt att hävda sin auktoritet gentemot ungdomarna.

Enligt Ogina Solaqa så arbetar man aktivt på olika sätt för att möta den ansträngda situationen. Bland annat försöker man  aktivera ungdomarna med olika fysiska aktiviteter, såsom fotboll och gympass, och man har gemensamma husmöten.

– Där vi pratar om det som händer i huset och så pratar vi om respekt för varandra och att vi inte tolererar hot eller konflikter. Vi låter också ungdomarna komma till tals med hur vi kan hjälpa varandra i och med att det är trångt, säger Ogina Solaqa.

Hon tycker också att bilden av ungdomarna i media ofta är för negativ.

– För det här är väldigt fina ungdomar som vi har på boendena. Dom flesta utav dem är väldigt skötsamma, går i skolan och vill komma in i samhället. Och med tanke på det många av dem varit med om, så har de ändå en livsglädje, säger Ogina Solaqa.
Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista