Tunna fiber för bredband. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
De statliga pengarna till bredband är intecknade redan innan de börjat betalas ut. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

Bredbandspengar till landsbygden räcker inte

Bredbandssamordnare: Ett antal projekt kommer helt enkelt att bli utan stöd
1:28 min

Många av de föreningar på landsbygden i Sörmland som sökt statsbidrag till bredband genom fiber riskerar att bli utan pengar.

– Ett antal projekt kommer helt enkelt att bli utan stöd. Och det tycker vi ju naturligtvis är tråkigt eftersom vi vet att många byalag och föreningar lagt ned ett stort arbete, säger Jan Petersson handläggare på länsstyrelsen.

Det är länsstyrelserna som administrerar de statliga stöden till bredbandsutbyggnad på landsbygden, och länsstyrelsen i Sörmland har redan fått in ansökningar värda över 200 miljoner kronor, dubbelt så mycket som dom har anslag till.

Det är 32 olika byalag och andra sammanslutningar på landsbygden har sökt bidrag till bredbandsutbyggnad. Länsstyrelen skulle behöva 223 miljoner kronor för att täcka alla ansökningar som kommit in för att få tillgång till den snabba IT-kommunikation som idag är självklar i tätorterna.

Men dom har bara fått 113 miljoner kronor att använda under en hel sexårsperiod. Stödpengarna är alltså intecknade redan innan de börjat betalas ut och nu tvingas länsstyrelsen de närmsta veckorna att börja prioritera och kommer då välja ansökningar där många hushåll gynnas av en satsning och där det finns hög kompetens i projekten.

– Det är den verklighet vi står inför, att söktrycket är så högt att pengarna helt enkelt inte räcker, säger Jan Petersson.

Flera bredbandssamordnare i dom Sörmländska kommunerna är kritiska till att det inte finns mer pengar i systemet eftersom byalagen lagt ner flera år av arbete innan ansökningarna lämnats in, och de anser att alla har en hög kvalitet. Och även länsstyrelserna trycker på försäkrar Jan Petersson.

– Regeringen får signaler från flera län att det skulle behövas mera pengar, säger Jan Petersson.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".