Jessica Zandén. Foto: Torbjörn F Gustafsson / Scanpix
Jessica Zandén berättar om sin mormor som hon lärt känna via en dagbok. Foto: Torbjörn F Gustafsson / Scanpix

Jessica Zandén: Mitt yrke blev min fobi

11 min

Gladys Heyman-Nyström var skuptris och trebarnsmor. Den femte september 1946 tog hon sitt liv. Hade hon levt vidare skulle hon drygt tio år senare fått hälsa sitt barnbarn Jessica Zandén till livet. Men nu blev det inte så.

Jessica är idag en välkänd skådespelare som vi sett på teaterscener och filmdukar de senaste 30 åren. Vi känner henne som Rebecka i Skilda världar och Lillian i Tre kärlekar. Vi har sett henne i Tomten är far till alla barnen och deckare som Beck, Wallander och Johan Falk.

- Jag har inte alltid tyckt teatern varit underbar - tvärtom, säger Jessica i Haffa. Hon berättar hur hennes yrke blev en fobi för henne då hon drabbades av utbrändhet och depression. Idag är hon vän med skådespelaryrket igen och arbetar även som teurapeut inom kognitiv beteendeterapi.

Nu är det mormor Gladys det handlar om. För två år sedan fick Jessica nämligen sin mormors dagbok och nu berättar honom om henne i en teaterföreställning. Min mormor Gladys visas i Eskilstuna imorgon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista