Ola Salo. Foto: Pia Lindhe Rudolf
Ikväll ger The Ark och Ola Salo sin sista konsert. Foto: Pia Lindhe Rudolf

Vila i frid, the Ark

20 min

Då har dagen kommit. Dagen då the Ark ska stiga ner i graven. Under hela året har de rest landet runt och sagt adjö till fansen. Efter 20 år lägger de ner bandet.

- Bandet har betytt allt. Det har både varit vårt jobb och våra bästa vänner. Allt har kretsat kring the Ark, berättar Martin Axén och Michal Jepson i Haffa.

The Ark startades i Rottne utanför Växjö 1991.

- Ola var 14 år och jag var 16 år, säger Michal Jepson.

Han berättar att många tyckte att de var lite flummiga. De hade konstiga kläder och spelade musik i en tid då andra unga killar i Rottne mest intresserade sig för mopeder.

Bandet harvade på under början på 90-talet och det gick inget vidare. Det fanns tankar om att lägga ner bandet men sedan vände det. De fick en nytändning när gitarristen Martin Axén kom in i bandet och de fick också följa med eskilstunakillarna i Kent på turné. Det stora genombrottet kom med låten It takes a fool to remain sane 1996.

Idag ges den sista konserten på Gröna Lund. Sedan finns det bara ett eko i rymden kvar av bandet. Ljudet från kvällens konsert kommer nämligen sändas ut i rymden. I en hastighet på 300 000 km/sek kommer ljudet från konserten färdas genom det oändliga. Om månen är i rätt läge ikväll så hoppas man att ljudvågorna ska studsa mot månen så att radioamatörer runt om i världen kan fånga upp konserten.

Haffa ger dig idag minnena från de tjugo åren med the Ark. Hör Pia Lindhe Rudolf möta The Ark och fansen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista