Jakob Hellman. Foto: Pia Lindhe Rudolf
Jakob Hellman spelar live i Haffa. Foto: Pia Lindhe Rudolf

Jakob Hellman gästar Haffa

26 min

Var tog han vägen? När kommer det en ny skiva? Frågorna om och förväntningarna på Jakob Hellmans återkomst har varit många.

1989 släppte han skivan "O de stora haven". En skiva som blivit legendarisk under åren av tystnad. Jakob Hellmans debutskiva gjorde succé men istället för att vara en start på en lång karriär så slog den bojor runt Jakobs kreativitet.

- Det låste sig för mig efter skivan och jag kunde inte skriva fler låtar, berättar han i Haffa.

Efter debuten blev det tyst från Jakob. Ingen ny musik och inga intervjuer. Myten kring honom har växt medan han själv gjort annat i livet. Han har byggt hönshus i Rumäninen, pluggat matematik, jobbat med med barn och äldre och slitit på bageri. Ingen ny skiva kom efter den första succen och han gav få intervjuer, men myten kring honom växte.

I Haffa idag gjorde han en livespelning och vi kunde ge er den exklusiva radiopremiären av hans nya låt "Så som arbete".

- Det kommer troligen en ny skiva framöver, säger Jakob Hellman. Det har hela tiden varit viktigt för mig att göra en ny skiva, så viktigt så jag inte kunde få ur mig något, tillägger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista