Kryddor i mortel. Foto: Malin Randeniye
1 av 2
Foto: Malin Randeniye
Ifrah Ali. Foto: Privat.
2 av 2
Ifrah Ali. Foto: Privat.

Mat med Malin gästas av Ifrah Ali som berättar om den somaliska kryddblandningen xawaash

0:59 min

Vår matinspiratör Malin Randeniye blickar i dagens avsnitt mot Somalia och Nyköpingsbon Ifrah Ali guidar henne i kryddhyllan.

Inför det här årets upplaga av Mat med Malin kom vi på en jätterolig idé… varför inte undersöka alla de matkulturer från världens olika hörn som finns representerade här i Sörmland.

Man behöver ju inte boka en dyr flygbiljett för att ta del av spännande mat när det finns så många duktiga och passionerade matlagare från olika kulturer här på hemmaplan.

Jag tyckte att det skulle vara spännande att undersöka den somaliska matkulturen lite närmare, för mig är det en matkultur som jag inte vet så mycket om. Jag har förstått att mycket av den östafrikanska maten hämtar sina influenser från Indien men mycket mer än så vet jag inte.

Vi bjöd in Ifrah till programmet. Ifrah har bott i Sverige sedan hon var liten men hennes mamma lagar fortfarande traditionell somalisk mat. När jag pratade med Ifrah inför programmet så visade det sig att det somaliska köket verkligen hade många kopplingar till det Indiska köket, för mig var det roligt att upptäcka att många rätter vad de samma i Somalia som i Sri Lanka där mina svärföräldrar kommer ifrån. Även Sri Lanka har många influenser från det Indiska köket så Ifrah och jag kunde lätt prata om mat som samosa eller sambosa som de heter i Somalia, små frasiga fyllda trekantsknyten som är så otroligt goda att det inte är konstigt att de fått spridning utanför Indien. Även brödet roti var en gemensam nämnare.

Jag blir också så fascinerad av att samma kryddor dyker upp överallt i hela världen. Det är som om kryddorna länkar oss samman med varandra utan att vi tänker på det.

Jag tänker att kryddorna måste ha varit en av världens första globala handelsvara och fortfarande är det, med tanke på att de kryddor jag använde i mina pepparkakor i julas är de samma som Ifrahs mamma använder i sin kryddblandning xawaash. Det är bara kombinationerna och mängderna som varierar annars är vårt sätt att använda kryddor runt om i välden inte så olika varandra som man kan tro. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista