Regeringens utredare: Pengar i pappmuggen ingen lösning

2:25 min

Att skänka pengar till människor som tigger bidrar inte till att hjälpa dem ur fattigdom, enligt Martin Valfridsson, som idag presenterade en statlig utredning om EU-migranters situation i Sverige.

Regeringens utredare Martin Valfridsson menar att det är bättre att skänka pengar till hjälporganisationer i Rumänien och Bulgarien, istället för att lägga mynt i pappmuggarna.

Han pekar på att många barn lämnas ensamma i Rumänien när deras föräldrar reser till Sverige för att tigga, och att deras skolgång blir lidande. Ofta får äldre syskon passa de yngre barnen.

– Genom att stötta organisationer som har ett genomtänkt och långsiktigt arbete i hemländerna så gör pengarna mest nytta, säger han till P4 Sörmland.

Volontären Christel Flinkenberg i Nyköping håller inte med om det.

Hon jobbar på föreningen EUM, som driver härbärget Röda Villan i Nyköping, där hemlösa EU-migranter övernattar, och hon tror att pengarna som fattiga rumäner och bulgarer tigger ihop i Sverige ändå gör stor skillnad.

– Det hjälper dem inte att få jobb, men det hjälper för stunden, att kunna skicka hem pengar som går till barnens skola, mediciner, sjukvård och till gamla föräldrar, och att de kan hålla värmen igång med elektriciteten, säger hon.

Christel Flinkenberg säger att hon själv har försökt komma i kontakt med hjälporganistaioner i Rumänien, men att hon inte hittat några i de byar som EU-migranterna i Nyköping kommer ifrån.

– Familjerna som är här kan ju inte vänta tills EU får arslet ur vagnen och gör någonting åt de här länderna, säger hon.

Men Martin Valfridsson menar att barnen riskerar att gå i samma fotspår som sina föräldrar, om föräldrarna försörjer sig genom tiggeri.

Därför bör man satsa på att utbilda barnen så att de kan få ett arbete när de växer upp, menar han.

Däremot stödjer han de initiativ som tagits i bland annat Eskilstuna och Nyköping, och som innebär att kommunen ger bidrag till härbärgen för EU-migranter.

– Så länge vi har så kalla vintrar som vi har, så bejakar jag verkligen att man har ett gott samarbete med till exempel en frikyrka som har ett härbärge, säger Martin Valfridsson.

I utredningen föreslår han också att länsstyrelserna ska fungera som rådgivare till kommunerna i frågor som gäller EU-migranter, och att socialtjänsten ska bedriva uppsökande verksamhet för att se till att barn som följt med till Sverige inte far illa.

Polisen bör också ingripa mer kraftfullt mot illegala bosättningar, anser Martin Valfridsson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista