Vitalisskolan 5B. Foto: Alexandra Sannemalm/Sveriges Radio.
1 av 4
Vitalisskolan 5B. Foto: Alexandra Sannemalm/Sveriges Radio.
Vitalisskolan 5B. Foto: Alexandra Sannemalm/Sveriges Radio.
2 av 4
Tuva Jorg och Gustav Aldenius från Vitalisskolan 5B. Foto: Alexandra Sannemalm/Sveriges Radio.
Foto: Alexandra Sannemalm/Sveriges Radio.
3 av 4
Emma Karlsson Svedestam och Alvin Redlund tävlar för Djurgårdsskolan klass 5A. Foto: Alexandra Sannemalm/Sveriges Radio.
Djurgårdsskolan klass 5A. Foto: Alexandra Sannemalm/Sveriges Radio.
4 av 4
Djurgårdsskolan klass 5A. Foto: Alexandra Sannemalm/Sveriges Radio.
Vi i femman 2016

Kritik mot P4 Sörmland efter missen i Vi i femmans semifinal

42 min

Ett moment i tävlingen Vi i femman fick göras om på tisdagen då Vitalisskolan klass 5B från Trosa mötte Djurgårdsskolan klass 5A från Eskilstuna i den första semifinalen. Kritiken är hård från föräldrar och elever på Djurgårdsskolan. 

Läs och hör allt om Vi i femman här

Det blev en spännande och dramatiskt semifinal på flera sätt.

Efter en jämn inledning där båda lagen visade prov på bra kunskaper i såväl matte som sport var det dags för ja- och nej-frågor på tid.

Efter att en fråga hade ställts felaktigt tvingades P4 Sörmland göra om det momentet i tävlingen efter överläggningar med överdomaren.

Den felaktiga frågan gjorde att ena laget tappade tid och möjliga poäng.

Det har kommit kritik mot detta från både vuxna och elever på Djurgårdsskolan, där man kallar det hela för fiasko.

"Dagens sändning i Vi i femman var ett stort fiasko. En domare som inte kan räkna och en programledare som läser fel på frågor", är en reaktion som P4 Sörmland fått via mejl.

P4 Sörmland beklagar att det blev fel och kommer att gå igenom hur det kunde bli så. 

I andra halvlek drog Vitalisskolans lag med Tuva Jorg och Gustav Aldenius ifrån något och trots att Djurgårdsskolans Emma Karlsson Svedestam och Alvin Redlund valde att svara på en högre nivå i slutmomentet Stegen så gick segern till Vitalisskolan.

Många poäng samlades in under tävlingen som slutade 32-29.

Vilka Vitalisskolan 5b får möta i länsfinal den 9 februari avgörs på torsdag. Då möts Slagstaskolan 5C från Eskilstuna och Sandbäcksskolan 5B från Katrineholm i den andra semifinalen.

De tävlande i den första semifinalen:

För Vitalisskolan klass 5B från Trosa tävlar Gustav Aldenius och Tuva Jorg. Gustav gillar engelska och brukar spela fotboll, tennis och innebandy på fritiden. Tuva gillar matte och musik och på sin fritid brukar hon rida och vara med sina vänner.

För Djurgårdsskolan klass 5A tävlar Alvin Redlund och Emma Karlsson Svedestam. Alvin gillar SO i skolan karate och att vara med kompisar. Emma tycker om ämnena matte, SO och idrott och håller på med friidrott och orientering.

Programledare är Jonas Carnesten och domare är Lotten Bergman.

Eftersom sändningen drog över tiden så saknas slutet av tävlingen i efterhandslyssningen - men i ljudfilen ovan kan du nu höra tävlingen i sin helhet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista