Jonas Carnesten. Foto: Johanna Jennische/Sveriges Radio.
Programledare Jonas Carnesten. Foto: Johanna Jennische/Sveriges Radio.
Vi i femman

Felställd fråga i Vi i femman ställde till det

7:17 min

Vi i femmans programledare Jonas Carnesten och P4 Sörmlands kanalchef och ansvarig utgivare, Pia Lille, svarar nu på kritiken om felet som inträffade i tisdagens semifinal mellan Vitalisskolan 5B från Trosa och Djurgårdsskolan 5A från Eskilstuna.

Efter att en fråga hade ställts felaktigt tvingades P4 Sörmland göra om ett moment i tävlingen efter överläggningar med överdomaren. 

Den felaktiga frågan gjorde att ena laget tappade tid och möjliga poäng.

Det har kommit kritik mot detta från både vuxna och elever på Djurgårdsskolan, där man bland annat kallar det hela för fiasko.

P4 Sörmland beklagar att det blev fel och kommer att gå igenom hur det kunde bli så.

– Jag gjorde ett fel. Jag ber om ursäkt och läste en fråga fel. Det kom en protest från Vitalisskolan och då kontrollerade vi med vår överdomare och det fattades ett beslut att vi gör om med nya frågor så att det blir rättvist för båda lagen. Det är tråkigt eftersom Djurgårdsskolan tog många poäng på de här första ja- och nejfrågorna, säger Jonas Carnesten.  

Överdomaren fattade beslut att ja- och nej-frågorna skulle göras om.

– Vid tveksamheter lämnas sånt här över till överdomaren.

Men ingenting kommer att göras om.

– Nej, det är överdomaren som fattat sitt beslut. Båda lagen har haft samma möjlighet sen, men detta är tråkigt och vi hoppas att det inte händer igen. Vi tar det på allvar.

Pia Lille, kanalchef:

– Vi förstår att barn och föräldrar är ledsna och upprörda. Det finns en uppsättning regler. Vi tar vårt ansvar och detta ska inte hända igen.

Det var Vitalisskolan från Trosa som vann och gick till final.

P4 Sörmland kommer under onsdagen träffa Djurgårdsskolans klass fem som deltog och prata om felet som uppstod och även med Vitalisskolan om de vill, säger Pia Lille. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista