Raef Atalla Ghada Hanna
Raef Atalla och Ghada Hanna erkänns inte som föräldrar till sina barn. Foto: Alexandra Sannemalm/Sveriges Radio

De erkänns inte som föräldrar till sina barn

"Jag blev ledsen och grät"
1:43 min

Raef Atalla och Ghada Hanna kom till Sverige för tre år sedan med sina barn och bor nu i Eskilstuna. Men i Sverige får de inte folkbokföras som föräldrar till sina barn. Det går inte att bevisa att barnen är deras.

Sedan två år tillbaka har Skatteverket gått ut med att det inte går att lita på dokument och handlingar från Syrien som utfärdats efter det att inbördeskriget började och som styrker relationer eller civilstånd.

Anledningen är att inbördeskriget i Syrien gjort att myndigheter och offentliga institutioner har slutat fungera på flera håll i landet och det gör att Skatteverket anser att det inte längre går att skilja falska dokument från riktiga.

Ghada Hanna, Raef Atalla och deras barn kom till Sverige och Eskilstuna för tre år sen från Syrien. För Ghada och Raef innebär det här att deras barn inte får folkbokföras som deras i Sverige. Trots att deras barn är 19 och 20 år anses inte födelsebevisen som de hade med sig till Sverige vara tillförlitliga eftersom de ordnades efter 2011. Familjen fick inte heller rätt till att överklaga beslutet.

Raef Atalla berättar att han blev ledsen och grät när beslutet kom. Men eftersom familjen inte fick överklaga så vet han inte vad han ska göra eller känna nu.

– Jag blev ledsen och grät när jag fick se beslutet, säger han.

Per Skogh jobbar på Skatteverkets rättsavdelning. Han tror inte att det här problemet är helt ovanligt.

– Familjer som kommer från Syrien, där barnen är födda efter 2011, kan inte styrka förhållandet. Det är nog ett stort antal.

Ett DNA-prov skulle kunna bevisa att Ghada Hanna och Raef Atalla är föräldrar till sina barn. Men Skatteverket gör inga sådana tester.

– Det ligger inte inom Skatteverkets verksamhetsområde, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".