Sörmlands Grafiska i Katrineholm. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.
Sörmlands Grafiska i Katrineholm. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.

Danskt tryckeriföretag köper Sörmlands Grafiska

1:56 min

Det är nu klart att det blir det danska företaget Stibo Printing Solutions som köper verksamheten i det konkursdrabbade tryckeriet Sörmlands Grafiska och Sörmlands Printing i Katrineholm.

Företaget räknar med att 75 arbetstillfällen kommer att finnas kvar på företaget i ett första steg, av dem idag runt 200 som funnits fram till nu.

Enligt konkursförvaltaren Mikael Kubu kommer Stibo Printing Solutions att ta över från den 15 februari och verksamheten ska fortsätta i samma lokaler.

Företaget kommer att hyra lokalerna, som nu ska säljas till ett fastighetsbolag.

20-talet kunder hos konkursdrabbade Sörmlands Grafiska och Sörmlands Printing i Katrineholm har möjlighet att få tillbaka en del av de runt 70 miljoner som de har rätt att få tillbaka i moms, den bedömningen gör konkursförvaltaren Mikael Kubu.

Det är pengarna från försäljningen av fastigheten och även en del kundfordringar, som skulle kunna göra det möjligt att betala tillbaka momspengar till Sörmlands Grafiskas kunder. Men det kommer enligt konkursförvaltaren troligen ta bortåt ett år innan det blir klart.

Stibo Printing Solutions är en del i den danska Stibokoncernen som har funnit i över 200 år, enligt företaget, och som har tryckeriverksamheter i Skandinavien.

- Väldigt skönt. Vi har hållit andan i en månad nu, säger Camilla Lundh, ordförande på GS-facket på Sörmlands Printing.

- Vi måste ju börja någonstans, säger hon med hänvisning till att 75 av de anställda kan räkna med en fortsättning och hon tror att det kan bli fler med tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista