Ledsen pojke med kramdjur. Foto: Claudio Bresciani/TT
Pojken fick diagnosen ADHD, men den långa väntetiden innan han fick medicin var hemskt jobbig säger mamma. Det är inte pojken på bilden som inslaget handlar om. Foto: Claudio Bresciani/TT

Pojke med adhd fick vänta åtta månader på mediciner

1:39 min

Efter vår rapportering om att det tagit lång tid för barn- och ungdomspsykiatrin att ställa diagnos så har flera personer reagerat och hört av sig till oss. En mamma berättar om den tuffa perioden från det att sonen fick en diagnos tills dess att han fick hjälp genom medicin.

Det var först när skolan ringde och berättade att pojken sagt att han skulle ta sitt liv som han fick en akuttid på BUP i Eskilstuna och hjälp genom medicin.

– Att höra det från ett barn som är 8 år, alltså det krossar ju ens hjärta. Det ska man aldrig behöva höra – speciellt inte från ett sådant ungt barn när det finns hjälp att få. 

Familjen har sökt hjälp för sin son vid upprepade tillfällen från dess att han var fyra år. Som åttaåring fick han diagnosen adhd. Från dess att pojken fick diagnosen dröjde det åtta månader innan han fick hjälp genom medicin.

Mamman, som vi kan kalla för Emma, berättar att det varit en tuff period både för familjen och sonen där det känts som om dom varit nära på att gå under.

Det var först när skolan ringde Emma och berättade att försökt rymma och berättat att han tänkt ta livet av sig som han fick en akuttid till barn- och ungdomspsykiatrin, BUP.

– Personen vi hamnade hos då tog det i alla fall seriöst. Hon är den första som har gjort det.

Emma berättar att sonen, innan medicinen, var utåtagerande och att ofta slog sönder saker.

– Ingen förälder vill medicinera sitt barn med så stark medicin som adhd-medicin ändå är. Men om man vet att det finns en chans att ens barn kommer må bättre så vill man såklart prova. Jag känner ganska mycket misstro till BUP just för att många gånger så känns det som att dom tänker att man bara är lite bekväm av sig.

Marie Kampf Westerberg som är verksamhetschef på BUP i Sörmland vill inte vara med på en intervju, men hon skriver att hon inte kan kommentera att enskilt fall, men hon säger att behandling av ADHD alltid ska inledas med psykopedagogiska insatser. Om man inte lyckas förbättra situationen eller om barnet har väldigt svåra ADHD-symtom så ska medicinering övervägas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista