Dukkah.
Krydd- och nötblandningen Dukkah. Foto: Malin Randeniye

Mat med Malins recept: Dukkah från Egypten

"Användbart till kött, fisk, kyckling, grönsöker och soppa"
1:02 min

Dukkah är en krydd- och nötblandning från Egypten som Malin gjort sin egen variant på.

Mat med Malin hör du måndagar 15.30

  • 1 ½ dl skalade hasselnötter
  • 1 dl sesamfrön
  • 1 ½ tsk mald spiskummin
  • 1 tsk mald koriander
  • 1 ½ tsk flingsalt
  • ½ krm nymald svartpeppar

Rosta hasselnötterna gyllene i en torr stekpanna på medelstark värme. Förflytta dem till ett fat och fortsätt att rosta sesamfrön i samma panna. Ta stekpannan från plattan när sesamfröna börjat bli gyllene och dofta nötigt.

Tillsätt spiskummin och koriander och låt dem få vakna till i den varma stekpannan.

Mortla hasselnötter och de kryddade sesamfröna tillsammans med saltet till ett grovt mjöl.

Smaka av med lite peppar.

/Malin Randeniye

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".