Kryddor
Foto: Malin Randeniye

Mat med Malin: Mitt kryddskåp är en skattgömma

Malins enkla kryddskola - få smak på torkade kryddor och örter
3:30 min

Malins kök fullkomligt svämmar över av torkade kryddor - här delar hon med sig av sina bästa tips.

Vilken är din favoritkryddblandning? Diskutera på vår Facebook-sida!

Är helt frälst på Rosmarin.. Odlar på sommaren, sen tar ja in o torkar på hösten.

Jag är i vanliga fall ganska minimalistisk av mig, samlar ogärna på mig en massa köksprylar som bara blir liggande och jag gillar att inte ha mer råvaror hemma än att jag kan överblicka dem.

Mitt förråd av torkade kryddor är en annan femma dock. Jag drömmer om att köpa en stor verktygslåda - en sån där som viks upp i olika våningar och däri skulle alla mina kryddor ligga välsorterade. Torkade örter för sig, de klassiska julkryddorna för sig, chilis, ett fack för brödkryddor med anis och fänkål och kummin.

Ett stort fack skulle innehålla olika kryddblandningar som Garam Masala, en av få kryddor som får grön paprika att sjunga, eller alla currys som vi plockat hem från resor i Sydostasien.

Där skulle mina hela kryddor få en särskild sektion, spiskumminfrön, korianderfrön, senapsfrön, hela kardemumma-kapslar.

Jag älskar den lyxiga känslan av att torrosta hela kryddor och sedan mortla dem i min stenmortel så att dofterna sprids i hela köket. Det är otroligt vilka smaker och dofter som ligger gömda inuti de torkade hela kryddorna.

Även de malda kryddorna får liv med lite värme, jag brukar hetta upp dem tillsammans med lite olja innan jag använder dem i maten, då blommar de ut och ger generöst av sina smaker.

Det är de eteriska oljorna i kryddorna som lösgör sig och går från den mjuka försiktiga doft som kryddan nyss haft till en kraftfull nästan påträngande arom som inte går att missta sig på.

De torkade örterna är mer återhållsamma med sina eteriska oljor. Här är dofterna ibland mer lättflyktiga.

Jag smular alltid örterna i handflatan för att få fram de blyga dofter som gömmer sig där.

Oregano är min favorit, den torkade varianten slår den färska vilken dag som helst. Någon nypa torkad oregano kan förflytta mig till Italien på ett ögonblick, timjan för med mig till Frankrike och så vidare.

Genom mina kryddor kan jag nå hela världen, det är som en skattkista som bara ligger där och väntar på att få användas. Snällt och tålmodigt väntar de torkade kryddorna, oftast långt efter det utgångsdatum som står angivet på förpackningen.

Jag är nyfiken på hur du använder dina torkade kryddor. Har du några bra tips, har du någon favoritblandning eller har du rent av något bra tips på var man kan hitta roliga torkade kryddor?

/Malin Randeniye

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".