Anitra Steen friades i Nyköpings tingsrätt från hemfridsbrott.
Anitra Steen friades i Nyköpings tingsrätt från hemfridsbrott. Foto: Malin Rudblom/TT.

Anitra Steen friad från misstanke om hemfridsbrott

1:10 min

Nyköpings tingsrätt friade idag Anitra Steen från misstankarna om hemfridsbrott, men fick rättegångsnotan halverad.

Bakgrunden till alltihop är en arrendetvist. Paret Anitra Steen övertog i samband med köpet av Torps Gård också arrendeavtalet rörande en stuga, som ett Katrineholmspar haft sedan 1981.

2014 startade paret Steen/Persson en process för att få arrendeavtalet avslutat, eftersom de behövde området till egna syften.

Katrineholmsparet vägrade och ärendet drogs i hyresnämnden, där ägarna förlorade.

I samband med den förhandlingen presenterade Anitra Steen bilder från stugan, bilder som hon själv tagit utan att informera Katrineholmsparet och det var det tilltaget, som arrendatorerna betraktade som hemfridsbrott.

Katrineholmsparet har därför med hjälp av advokat stämt tillbaka.

Nyköpings tingsrätt har i sin dom idag kommit fram till att ingen av de inblandade parterna betraktar den aktuella stugan som en bostad, eftersom fritidshuset användes mycket sparsamt och i stort sett bara sommartid. Därför ogillas åtalet, konstaterar rätten i sin dom.

Katrineholmsparet får nu ersätta Anitra Steen för hennes rättegångskostnader och när rättegången avslutades begärde hon 77 500 kronor.

Det tyckte Katrineholmsparet var oskäligt mycket och ville få det halverat, vilket rätten också bestämde. Anitra Steen får därför alltså 36 500 för att täcka sina advokatkostnader plus drygt en tusenlapp för utlägg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista