En polisbil står parkerad på torget i Fröslunda centrum. Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio
Foto: Annnizeth Åberg/Sveriges Radio

Tre utsatta områden i Sörmland - alla i Eskilstuna

I Sörmland finns tre bostadsområden som av polisen pekas ut som utsatta områden. Det är Fröslunda, Skiftinge och Lagersberg i Eskilstuna.

Inget av dem når ännu till den högsta, eller om du så vill lägsta nivån, som kallas särskilt utsatta områden, som det finns 15 av i Sverige.

Fröslunda har den senaste tiden varit i blickfånget, som en oroshärd i Eskilstuna. Väktare har överfallits, en man har blivit skottskadad och oron bland de över 6 000 invånarna i bostadsområdet ökar.

Det som kännetecknar de utsatta bostadsområdena i landet är det i allt väsentligt handlar om miljonprogramsområden, de stora hyreshusområdena, som byggdes i Sverige mellan 1965 och 1975.

De kännetecknas också av låg socioekonomisk status, där kriminella har inverkan på lokalsamhället.

Det får till följd att de boende i området upplever otrygghet och det i sin tur leder till minskad benägenhet att anmäla brott och medverka i rättsprocessen, enligt rapporten.

Det som förs fram som möjliga framgångsvägar i rapporten för att komma till rätta med problematiken är att polisen syns i området, inte bara tillfälligt utan långsiktigt och uthålligt. Dessutom samverkan med andra samhällsaktörer, vilket ju också är på väg när det gäller Fröslunda.

Det som förordas i rapporten är "hot-spot" patrullering, alltså ökad närvaro på platser, där otrygghet och brottsutsatthet är extra hög.

Dessutom så kallade ”homepartys”, där kvinnor i området träffar kvinnliga företrädare för polisen, räddningstjänsten och andra kommunala verksamheter.

Just nu planeras en hel del av gemensamma insatser mellan polisen och kommunen när det gäller problematiken i Fröslunda. Bland annat ska ett samarbetsavtal mellan kommunen och polisen klubbas i fullmäktige på torsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista