Djupdyk bland semlorna.
Hårt tryck för semelbagarna. Foto: Hugo Wennström / Sveriges Radio

Julafton för konditorierna i Eskilstuna mitt i februari

3:51 min

Inte vilken tisdag som helst. Semmeldagen är här och P4 Sörmland tog tempen på konditori Janeling i Förmiddag.

Telefonen ringer nästan oavbrutet. Människor i kön pratar semlor och bakom disken har butiksbiträdet Helena Mattsson och hennes kollegor fullt upp.

– Det är som en folkfest. Alla pratar semlor, säger Helena Mattsson.

Trots alla olika varianter av semlor är det fortfarande den klassiska semlan med grädde och mandelmassa som är mest populär. Helena Mattsson väljer dock att slå ett slag för lakritssemlan.

– Saltlakrits i själva mandelmassan sen ligger det hallon ovanpå mandelmassan och sen är det hallongrädde. Den äter jag och inget annat. Det är en kombination av salt och sött vilket är jätte gott, säger hon.

Samtidigt som vi pratar minskar antalet personer i den annars långa kön fram till kassan men det är bara tillfälligt. I eftermiddag väntas hela butiken vara full med människor som vill köpa semlor så bagarna som började klockan tolv i natt får kämpa på några timmar till innan de får sin välförtjänta vila.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista