Thomas Bodström Foto: Malte Nordlöf/Sveriges Radio
Arkivbild: Malte Nordlöf/Sveriges Radio

Villkorlig dom för förskingrande präst

1:32 min

Villkorlig dom och böter blev straffet för den före detta präst från Finspång som åtalades misstänkt för att ha förskingrat närmare 400 000 kronor.

Tre gånger har rättegången fått ställas in eftersom den åtalade inte dykt upp. 

Mannen var åtalad för att ha lurat ett stort antal personer på närmare 400 000 kronor, pengar sattes in på den dåvarande prästens konto av ett 30-tal pensionärer, bland annat från Vingåker, och var betalning för en resa till Nordkalotten som han skulle arrangera.

Mannen har tidigare arbetat som präst Sörmland.

Men resan ställdes den in och resenärerna har inte fått tillbaka sina pengar, som i stället använts till annat, bland annat har han skänkt pengar till en familj som han säger sig hjälpa. Han ska också ha köpt en bil för 140 000 kronor till familjen.

Under förhöret att han skulle få tillbaka pengar från ett gammalt lån till en familj han hjälpt och att ha därför kunde låna av resenärernas pengar. Vilken familj det handlade om ville han inte avslöja med hänvisning till tystnadsplikt. Den här historien ifrågasattes av rätten.

Åklagaren yrkade på ett fängelsestraff på mellan tio och elva månader för grov förskingring då han ansåg att det skulle bedömas som ett brott och inte flera mindre. Försvaret å sin sida menade att mannen inte haft uppsåt att lura någon borde frias.

Trots att mannen nu döms för förskingring så var hans advokat Thomas Bodström nöjd med att rätten inte bedömer brottet som grovt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista