Anna Edlund
1 av 2
Anna Edlund Foto: Urban Hedqvist/Sveriges Radio
Exteriör på biblioteksfilialen Navet i Vagnhärad.
2 av 2
Foto: Urban Hedqvist/Sveriges Radio

Biblioteken i Trosa är de mest tillgängliga i länet

1:37 min

Biblioteken i Trosa kommun är med sina kodlåssystem de mest tillgängliga i länet. En kartläggning från Kungliga biblioteket visar annars att bara ett av fyra bibliotek har öppet 40 timmar i veckan.

På hösten 2013 införde biblioteket Navet i Vagnhärad ett kodlåssystem där låntagare som registrerade sig fick en bricka och en kod för att kunna ta sig in på tider när ingen personal fanns på plats.

Man kan därmed ta sig in från klockan sex på morgonen till klockan nio på kvällen varje dag hela året runt.

Stadsbiblioteket i huvudorten Trosa följde sedan efter med samma kodlåssystem ett år senare.

Bibliotikarien Anna Edlund minns att användarna reagerade väldigt positivt.
 
– De tyckte att det var ett så fint förtroende de fick från Trosa kommun. Hon konstaterar också att man heller inte haft några som helst problem med förstörelse eller nedskräpning.

Biblioteken i Trosa kommun är fortfarande ensamma i länet om det här kodlåssystemet som de kallar "meröppet". Kulturchefen Johan Eklind konstaterar att ett av de viktigaste argumenten för att införa det var att så många pendlar till jobbet och annars inte skulle kunna besöka biblioteken. 

– Men jag tror att fler skulle kunna införa det här systemet, avslutar han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista