Eskilstunas högstadieskolor är fulla - nyanlända får gå på Tallbacken

2:01 min

Trycket på kommunerna är stort när det gäller att ordna skolgång till de nyanlända elever som kommit den senaste tiden.

I Eskilstuna, som har flest nyanlända som söker asyl i Sörmland, finns så många elever i högstadieåldern att man har startat upp en ny skola i Fröslunda, med bara elever med utländsk bakgrund.

I höstas beslutade kommunen att starta upp förberedelseklasser i Fröslundaskolans gamla mellanstadium, som fått namnet Tallbacken.

Just nu finns ett 50-tal elever här och i slutet av terminen räknar Lena Hallander, rektor för den interkulturella enheten, med att det kommer att vara upp emot 120.

De flesta är från Syrien och Afghanistan.

– Vi gör det bästa för att ge dem det som man får ute i grundskolorna. Det vi inte kan ge dem är integrationen. Det finns inga svenska barn.

Lokalerna har tidigare varit ett gammalt tvätteri för landstingets kläder. I den stora öppna ytan där eleverna är på rasten står ett pingisbord uppställt och där finns gott om mindre klassrum och grupprum, men pedagoger saknas.

– Var fjortonde dag måste vi utöka med en person för då startar vi en ny grupp. Så om fjorton dagar vet jag att då startar det 16 nya. Och jag måste ha ny personal hela tiden och det blir ju svårare och svårare att hitta.

Enligt Skolverkets rekommendationer bör eleverna så fort som möjligt komma ut i ordinarie undervisningsgrupp, men Lena Hallander tror att Tallbacken kan bli grunden för en ny högstadieskola.

– Den är tillfällig så till vida att det är fullt i grundskolorna, men på sikt kanske det kan bli en riktig grundskola, säger Lena Hallander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista