En polisbil står parkerad på torget i Fröslunda centrum. Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio
Foto: Annnizeth Åberg/Sveriges Radio

Narkotikahandel och gängbildning i Fröslunda i Eskilstuna

2:57 min

De senaste veckornas oroligheter i stadsdelen Fröslunda i Eskilstuna har gjort många oroliga. P4 Sörmland kan nu ge en mer detaljerad bild än tidigare med hjälp av ett mötesprotokoll där bland annat kommunen och polisen var med.

De senaste veckorna har det rapporterats om stök på fritidsgården och mötesplatsen i Fröslunda; attack mot väktare, hot mot en polisman, skottlossning vid fotbollsplanen, där en 20-årig man sköts i båda låren, som en del i vad polisen misstänker är uppgörelser i kriminella kretsar.

Men redan innan de senaste veckornas oroligheter kallade kommunfastigheter, som har runt 1300 lägenheter här ute, till möte för att prata om läget som enligt dem redan då var otryggt.

"Det handlar om skadegörelse, biljakt, anlagda bränder, gängbildningar som skapar oro"

Även polisen var med på mötet och i anteckningarna framträder en mer detaljerad bild över gängproblemen än tidigare.

"Det handlar om ca 20-25 unga personer i området, som rör sig mellan Fröslunda och Lagersberg. Några av dem har också börjat rört sig ner mot city och Nyfors. Det är i huvudsak 5-6 stycken som är de drivande och resten är den så kallade "svansen". De unga är män i åldern 17-22 år. Det handlar till stor del om en narkotikahandel som förekommer och som man tror att många livnär sig på".

En del hyresgäster frågat om andra bostadsalternativ än lägenheter i Fröslunda, säger Charlotte Kindmark, förvaltare på kommunala bostadsbolaget Kommunfastigheter.

– Ja, man har frågat om andra möjligheter att flytta någon annanstans, särskilt när det blir på det här viset, men det här flyttar runt lite och just nu är det i Fröslunda. De viktiga är att vi samarbetar om frågan och inte mörkar. Det är som det är.

Charlotte Kindmark på Kommunfastigheter säger att oron ökar när det begås brott.

– Då ökar oron och då vill vi motverka det.

Stefan Olsson, som tidigare bodde i Fröslunda:

– Man känner nästan en uppgivenhet, det verkar inte vara någon som tar hand om de här ungdomarna. De har inget att göra och driver omkring, men jag lider med de som bor här. Det finns många skötsamma också och de är rädda idag, rädda för att gå ut. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista