Jari Puustinen och Niklas Frykman. Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio
Jari Puustinen (M) och Niklas Frykman (L). Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio

Debatt om lärarnas situation i Eskilstuna

Lyssna på hela debatten
14 min

Lärarförbundet har lämnat in en framställan till barn- och utbildningsförvaltningen där de larmar om lärarnas situiation. Jari Puustinen (M) och Niklas Frykman (L) sitter båda i den berörda nämnden men ser olika lösningar.

Lärarförbundet i Eskilstuna hotar att anmäla Barn- och utbildningsförvaltningen till arbetsmiljöverket.

Facket kräver att kommunen gör något att minska arbetsbelastningen i grundskolan och hänvisar till arbetsmiljölagen.

Facket varnar för att det nu finns en uppenbar risk att den höga arbetsbelastningen påverkar lärarnas hälsa i samband med de pågående nedkärninagrna med sänkt skolpeng.

Emma Jensen är lärare på Årbyskolan i Eskilstuna. Hon vittnar om minskad planeringstid och ett ökat tryck på lärarna i och med de många nyanlända elever. Emma Jensen tycker att skolan ska få mer resurser för att kunna bemöta barnens behov, så som de förtjänar.

I debatten hör vi barn- och utbildningsnämndens ordförande Jari Puustinen (M) som sitter i den styrande majoriteten och andre vice ordförande Niklas Frykman (L) som sitter i opposition i Eskilstuna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".