Arbetsförmedlingen.
Sörmland ligger på tredje plats av de län med högst arbetslöshet. I länet är över 14 000 inskrivna på Arbetsförmedlingen. Foto: Alexandra Sannemalm/Sveriges Radio.

Ökad arbetslöshet i Sörmland - över 15 procent i Flen

Arbetslösheten i Sörmland ökade något i januari och ligger nu på lite drygt 11 procent. Det är en ökning med 0,4 procentenheter jämfört med januari förra året. Det visar en rapport från Arbetsförmedlingen.

Ungdomsarbetslösheten fortsätter att minska, men långtidsarbetslösheten ökar.

Det som minskar är arbetslösheten för de som varit arbetslösa under sex månader.

Antalet inskrivna arbetslösa var i januari närmare 15000 vilket är en ökning med 570 personer på ett år.

Bland utrikesfödda har arbetslösheten stigit med 970 personer under det senaste året, och bland inrikes födda har arbetslösheten minskat med 400 personer under samma period.

I Trosa och Vingåker har arbetslösheten minskat. I övriga kommuner har arbetslösheten stigit. Högst arbetslöshet har Flen med lite drygt 15 procent och Eskilstuna med lite drygt 14 procent.  

290 personer varslades under januari, vilket är ett högt antal för länet. Flest varsel berörde tillverkningsindustrin. Under 2015 varslades i genomsnitt 120 personer per månad, enligt Arbetsförmedlingen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".