Mälarsjukhuset
Foto: Maria Blanco/Sveriges Radio.

Flest överbeläggningar på Sörmlands sjukhus

2:25 min

Sjukhusen i Sörmland hade flest överbeläggningar av alla landsting förra året. Det visar siffror från Sveriges kommuner och landsting.

Oppositionspartiet Moderaterna menar att det hänger ihop med den politiska majoritetens beslut att stänga vårdplatser.

Moderaternas gruppledare, Magnus Leivik, tycker att den politiska majoriteten i grunden har en felaktig politik i grunden för att lösa problemen.

– Landstinget som helhet har pengar, men sjukvården tvingas spara och då handlar det om att flytta pengar från andra delar i landstinget till sjukvården tillsammans med en bättre arbetsgivarpolitik. 

Medelantalet för överbeläggningar på sjukhusen i Sverige är 3,1 i förhållande till 100 disponibla vårdplatser. Men Sörmlands medelantal är 7,2, det vill säga mer än dubbelt så många som rikssnittet, enligt Sveriges kommuner och landsting.

Oppositionspartiet Moderaterna med Magnus Leivik i spetsen menar att det hänger ihop med den politiska majoritetens beslut att stänga vårdplatser.

– Många överbeläggningar är ett symptom på att sjukvården är i kris och att den förda politiken inte fungerar.

Enligt landstingsrådet och Liberalernas Fredrik Lundgren ligger Mälarsjukhuset och Kullbergska sjukhuset illa till, men att Nyköpings lasarett ligger bättre till än i landet som helhet, men det finns, enligt honom inga risker för patientsäkerheten.

Lundgren menar att det stora problemet handlar om bristen på personal bland annat sjuksköterskor.

Men Landstinget har inför det här året (tillsammans med Moderaterna och Vård för pengarna) satsat på yrkesintroduktion för sjuksköterskor, akademisk specialisttjänstgöring och bättre arbetsvillkor för vårdpersonal med förändrade arbetstider på helger och högre löner, men han tror också att en lösning ännu mer vård i hemmet, mobila team, närvård och samarbete med kommunerna. 

– Så det finns ett batteri av åtgärder som gör att vi kommer att få effekt på det här. Vi tar verkligen det här med överbeläggningar på största allvar. Vi ligger i framkant, framförallt i den västra länsdelen för att just visa på att framtidens hälso- och sjukvård till viss el kommer att ske utanför sjukhuset och då måste man vara med och hänga med i den utvecklingen och den leder vi i Sörmland, säger Fredrik Lundgren.

Men Moderaternas Magnus Leivik tycker att Fredrik Lundgren har fel när det gäller satsningen på vård i hemmet när man diskuterar bristen på vårdplatser.

– Fredrik blandar ihop korten när han säger att fler ska vårdas i hemmet. Det vi diskuterar nu är ju svårt sjuka människor som behöver sjukhusets resurser och få en vårdplats på ett sjukhus. Att tro att fler skulle kunna vårdas i hemmet är att blanda ihop korten. Skälet till många överbeläggningar är ju Liberalernas och Socialdemokraterna fört en politik som tvingat sjukhuset att spara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista