Ejderhonor, ådor, med ungar.
1 av 3
Ejderhonor, ådor, med ungar. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Anton Stenånger, Axel Jonsson och Lina Eriksson, elever på Öknaskolan, naturbruksgymnasium i Nyköping.
2 av 3
Anton Stenånger, Axel Jonsson och Lina Eriksson, elever på Öknaskolan, naturbruksgymnasium i Nyköping. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio
Stephan Gäfvert, lärare Öknaskolan och Lennart Wallén, ornitolog i Nyköping.
3 av 3
Stephan Gäfvert, lärare på Öknaskolan visar prototyp på ejderhus för elever och och Lennart Wallén, ornitolog i Nyköping. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

Hotad ejder ska räddas av elever i Nyköping

5:04 min

Gymnasieelever på Öknaskolan bygger hus till häckande ejderhonor på Hävringe för att rädda dem ur havsörnens klor i unikt projekt.

Ejdern var en gång en viktig resurs för skärgårdsbefolkningen som jagade den för köttets skull och tog tillvara på äggen. Och i vårt grannland Norge har dunet varit en så viktig inkomstkälla att kustbefolkningen byggde rena radhusområden för ejdrarna, för att lätt komma åt dunet och för att skydda ejdern mot attacker från havsörn. Och det här har inspirerat några eldsjälar i Sörmland för att i ett unikt projekt försöka hjälpa ejdern som idag är starkt hotad i Östersjön.

– Ja det vi ska göra är att enligt gammal tradition bygga ejderhus för att skydda ejdrarna som ligger och ruvar mot havsörnen, säger Lennart Wallén.  

Förra sommaren testades ejderhus i mindre skala i Stockholms norra skärgård, med några få ejderhus, men nu ska det alltså göras i större skala här i Sörmland.

Jag träffar Lennart Wallén på Öknaskolans naturbruksgymnasium utanför Nyköping. Där har han precis presenterat projektet för eleverna, och tanken är att de ska bygga cirka 30 ejderhus, som sen ska fraktas ut till Hävringe, den gamla lotsplatsen längst ut i Sörmlandsskärgården.

– Fördelen med Hävringe är att där finns det fortfarande ejder trots att den har minskat väldigt mycket i Sörmlands Skärgård, och det finns ingen mink därute. För stänger man in ejdrarna i de här små husen och minken finns där. Men det saknas mink på Hävringe och skulle det komma ut någon så ska vi se till att den försvinner med detsamma, säger Lennart Wallén.  

Stephan Gäfvert är lärare på Öknaskolan, och har gjort en prototyp som han visar upp för Lennart och eleverna. Den är gjord i reglar på tvåtum fem, och plywood. Lennart och Stephan diskuterar för och nackdelar med prototypen och hur den skulle kunna förbättras, medan eleverna nyfiket lyssnar.

– Det här ligger helt i linje med det vi utbildar nu i kursen jakt och viltvård ett, där det handlar om viltbruksplaner. En av fyra grupper är en skärgårdsgrupp och där handlar et bland annat om artkunskap och hur man kan förbättra deras betingelser ute i landskapet, så det här ligger verkligen i linje med vad de ska lära sig, säger Stephan Gäfvert.

Ejdern, karaktärsfågeln för skärgårdarna längs Östersjön, är starkt hotad, och beståndet minskar i rask takt. Ejderstammen har mer än halverats sen början av 1990-talet. Hoten är många och tros delvis öka i takt med klimatförändringarna.

En stor del av ejderstammen övervintrar i vattnen runt Danmark, och när temperaturen i havsvattnet på grund av klimatförändringar stigit vintertid så går fågens huvudföda blåmusslorna inte ned i den vintervila den normalt gör efter att under hösten lagt upp reservnäring. Blåmusslan tros därför vara magrare, med ett sämre näringsinnehåll.

Ejderhonorna får då inte i sig tillräckligt med näring för klara häckningen, vilket tros vara en anledning till att det kommer fram allt färre ungar.

Andra hot är minken och havsörnen som lätt plockar honor när de ligger på ägg.

Eleverna på Öknaskolan ska nu bygga ett 30-tal ejderhus som i början av mars ska fraktas ut till Hävringe. Ett 30-tal enklare skydd ska byggas på plats där och sen räknar Lennart Wallén att det blir ungefär 30 häckningar som blir utan skydd, och som resultatet kan jämföras mot.

Eleverna Axel Jonsson, Anton Stenånger och Lina Eriksson nappade direkt och vill vara med.

– Jag är jättesugen att sätta igång, säger Lina Eriksson.

– Det verkar vara en bra konstruktion för att hålla borta örnarna. Det skulle vara kul att följa med ute på öarna och se hur det verkligen går med de här husen, säger Axel Jonsson.

– Och se resultatet i slutändan med, om det hjälper något, säger Anton Stenånger.

Enligt Lennart Wallén så kommer resultatet att följas upp noggrant. Han säger att det är svårt att förutsäga hur det kommer att gå, men om det blir lyckade häckningar i hälften av ejderhusen, så är det ett lyckat resultat, och då kan det få spridningseffekter.

– Ja, går det här bra för oss då tror jag att många i Sverige kommer att tänka att så här ska vi också göra, säger Lennart Wallén.

  


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista