Nyköpings lasarett. Foto: Urban Hedqvist/Sveriges Radio.
Nyköpings lasarett. Foto: Urban Hedqvist/Sveriges Radio.

Nya besked om läget på sjukhusen i Sörmland

Det är överfullt på intensivvårdsavdelning på Nyköpings lasarett. Patienter hänvisas till andra sjukhus. Det beskedet gick landstinget ut med i morse. Men nu kommer nya besked. 

Beskedet tidigare var att det var överfull på intensivvårdsavdelning på Nyköpings lasarett och att patienter i behov av operation och intensivvård skulle hänvisas eller skickas till annat sjukhus.

Beskedet via en presskommuniké var att regionalt stabsläge gällde, det vill säga beredskapsläge för Nyköpings lasarett och även för Mälarsjukhuset i Eskilstuna, vilket skulle innebära att patienter i behov av operation eller respirator skulle omdirigeras till sjukhus i andra län, men nu kommer landstinget med andra besked.

Just nu är det inte något regionalt stabsläge, men att det det har varit hårt patienttryck på lasarettet i Nyköping under morgonen.

"Läget i den sörmländska vården fredag morgon är att det är högt tryck i Nyköping och det lokala stabsläget på sjukhuset är kvar. Detta för att sjukhuset ligger på gränsen vad det gäller platser för patienter som behöver respiratorvård".

Gränsen är dock inte nådd eller överskriden och stabsläget är taget för att personalen vill vara extra vaksamma på situationen.

Alla som behöver vård får det och sjukhuset tar emot patienter som vanligt".

Det råder inget lokalt stabsläge på Mälarsjukhuset i Eskilstuna och det regionala stabsläget för länet blåstes av vid 08.30".

Det uppger landstinget i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista